З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 2
Гостей: 2
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Виробники вимагають перерозподілити квоти на імпорт цукру-сирцю

Виробники вимагають перерозподілити квоти на імпорт цукру-сирцю

фото Виробники вимагають перерозподілити квоти на імпорт цукру-сирцю
На українському ринку цукру розгорівся скандал навколо розподілу дозволів на ввезення цукру-сирцю з країн СОТ. Як стало відомо, найбільші цукровиробники пообіцяли уряду зберегти оптові ціни на рівні 7,5 тис грн за тонну, якщо Кабмін анулює видані раніше квоти на ввезення цукру-сирцю і розподілить їх заново. В уряді готові піти на цей крок, але наполягають на зниженні оптової ціни до 6-6,5 тис грн/т, що дозволить продавати його в роздрібі по 7-8 грн/кг, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Компанії "Цукровий союз "Укррос", "Астарта", "Укрпромінвест", "Райз" і "Панда", на частку яких припадає до 60% обсягу виробництва цукру в країні, в минулу середу направили віце-прем'єрові Віктору Слауті, а також міністерствам економіки і аграрної політики листа з проханням анулювати видані попереднім урядом ліцензії на ввезення цукру-сирцю за квотою СОТ, розповіли в компаніях.

Цього року Мінекономіки видало ліцензії на ввезення 233 тис т цукру-сирцю шести компаніям. З тих, що отримали дозволи, відомі лише дві - "Цукровий союз "Укррос" (отримала ліцензію на 70 тис т) і "Юкрейніан Шугар Компані" (дочка ED&F Man; 32,9 тис т). Назви ще чотирьох компаній не розголошуються. "Таким великим виробникам цукру в Україні, як "Астарта", "Укрпромінвест", "Панда" і "Райз", що подавали заявки, у видачі ліцензій було відмовлено", - говорить власник агрохолдингу "Панда" Геннадій Бобов.

У компаніях вважають, що рішення про видачу ліцензій слід переглянути і наново розподілити квоту. "В цьому випадку ми зможемо гарантувати уряду, що оптова ціна на ринку цукру до початку маркетингового року (1 вересня) не перевищить 7,5 тис грн/т", - йдеться в листі.

Цукровиробники вимагають від уряду створити комісію для перевірки законності розподілу ліцензій за участю представників Головного контрольно-ревізійного управління і Генпрокуратури. "Якщо ліцензії будуть переглянуті і нам дозволять подати заявку, ми обов'язково візьмемо участь в тендері", - сказав глава ради директорів і співвласник ED&F Man Едвард Магієра.

Віце-прем'єр з питань АПК Віктор Слаута повідомив, що уряд підтримує ініціативу виробників. "Квоту роздали незрозуміло кому. Ми обов'язково створимо комісію і перевіримо, як вона розподілялася. А ліцензії переглянемо, і зробимо це швидко", - запевнив він. За словами Слаути, з розподіленого обсягу ввезено лише 33 тис т цукру, чотири компанії, назви яких не розголошуються, не завозять продукт, тому ціни на ринку штучно підвищуються. Віце-прем'єр вважає, що оптова ціна повинна бути навіть нижчою, ніж пропонують виробники, - 6-6,5 тис грн/т. В цьому випадку цукор в роздрібі коштуватиме, за оцінками експертів, 7-8 грн/кг.

Нагадаємо, в минулий вівторок міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив, що очолюване ним міністерство встановило щомісячні обсяги ввезення для компаній, що отримали ліцензії, і якщо вони не ввезуть 230 тис т цукру-сирцю до червня, Мінагрополітики позбавить їх ліцензій. Обсяг дефіциту цукру в нинішньому маркетинговому році в Мінагрополітики оцінюють в 450 тис т, учасники ринку - в 300 тис т.

"Ми не упевнені, що при існуючому порядку розподілу ліцензій компанії зможуть виконати узгоджений з Мінагрополітики графік ввезення цукру-сирцю. У результаті в підвищенні цін звинувачуватимуть нас, виробників", - говорить голова наглядової ради "Цукрового союзу "Укррос" Сергій Федоренко.

З юридичної точки зору в уряду є необхідні повноваження для анулювання попереднього розподілу ліцензій. "Якщо будуть виявлені порушення при їх розподілі, достатньо буде постанови Кабміну", - зазначає партнер компанії Astapov Lawyers андрей Астапов. Правда, за його словами, незадоволені рішенням уряду компанії зможуть оскаржити його в адміністративному суді.
Категорія:Економіка| Перегляд:783| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.