З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаво » Великий адронний колайдер відімкнуть на рік

Великий адронний колайдер відімкнуть на рік

фото Великий адронний колайдер відімкнуть на рік
Під час будівництва великого адронного колайдера припустилися помилок, які завадять вивести прискорювач на проектну потужність протягом найближчих двох років. Про це заявив представник Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН), передає Бі-Бі-Сі.

Проте, як сказав директор ЦЕРН Стів Майєрс, вже до кінця березня прискорювач буде виведено на рекордну потужність в 7 трлн електрон-вольт (ТЕВ).

Проте наприкінці 2011 року колайдер закриють на період до року для проведення в тунелі профілактичних робіт: вони необхідні, щоб проводити експерименти із зіткнення пучків протонів, у рамках яких мають бути досягнуті вдвічі більші потужності. Нещодавно прискорювач запустили заново після аварії, яка сталася у вересні 2008 року.

За словами Мейєрса, причиною закриття колайдера стануть не проектні помилки, а дефекти, виявлені в мідних шинах надпровідних магнітів у тунелі. Ці мідні шини є аварійним механізмом, завданням якого є нейтралізація струму, що вивільняється у разі непередбаченого розігрівання одного з магнітів. На мові інженерів такий епізод отримав визначення "гасіння".

Саме такий випадок призвів у 2008 році до того, що близько тонни рідкого гелію просочилася в тунель, що викликало цілу низку відмов, або гасінь потужних установок. Усунення наслідків цієї аварії обійшлося в 40 млн швейцарських франків (37 млн доларів). Як показало розслідування, причиною аварії стали дефектні електричні контакти, що сполучають надпровідні кабелі. У деяких з них між мідними стабілізаторами і надпровідним кабелем були пустоти.

При досить високій силі струму опір контактів почав зростати, температура контактів також піднялася, що призвело до виходу кабелю з надпровідного стану, пошкодження трубопроводів кріогенної системи, скидання рідкого гелію в тунель, порушення герметичності і виходу установки з ладу.

Інженери вважають, що прискорювач може бути тепер виведений на потужність 7 ТЕВ, проте досягнення проектної максимальної потужності в 14 ТЕВ пов'язане з небезпекою нової аварії. Тому вони вирішили продовжувати працювати на половинній потужності протягом півтора-двох років, а потім закрити колайдер для ремонтних робіт у тунелі, довжина якого 27 км.

За словами директора ЦЕРН, це рішення було ухвалено спільно з фізиками, що працюють на чотирьох гігантських прискорювачах, які входять у комплекс Великого адронного колайдера, передає РИА Новости.

За задумом творців колайдера, пучки протонів, що розганяються назустріч один одному, можуть створити умови, близькі до тих, які існували в перші мікросекунди після Великого вибуху, в результаті якого виник наш Всесвіт.

В ході зіткнення цих пучків мають утворюватися нові елементарні частки, що може дати відповіді на фундаментальні питання фізики і космології.
Категорія:Цікаво| Перегляд:1213| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.