З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаві події » Вчені створили чотирьох клонів знаменитої вівці Доллі

Вчені створили чотирьох клонів знаменитої вівці Доллі

фото Вчені створили чотирьох клонів знаменитої вівці Доллі
 Британські вчені створили чотирьох клонів легендарної вівці Доллі. Про це повідомили дослідники Ноттінгемського університету.

Нагадаємо, вівця Доллі була першим ссавцем, клонованим у 1996 році з дорослої клітини, взятої з тканини вимені. Тварина стала справжньою науковою сенсацією.

Четверо овець, які теж отримали ім'я "Доллі", є точними генетичними копіями своєї попередниці. Тканини вимені, з якого було "зроблено" першу, знамениту вівцю, досі зберігалися в замороженому стані. Саме вони були використані для створення "послідовниць" легендарної тварини. Це означає, що всі вони - вівця - донор тканини, сама Доллі та нинішня четвірка тварин - є генетично ідентичними.

"Доллі жива та здорова. Генетично вони (створені вівці – ред.) - Доллі", - наголосила представниця Ноттінгемського університету, професор Кейт Кемпбелл.

Клонування першої Доллі у 90-х роках було тривалим та складним процесом - було використано 277 яйцеклітин і лише одне ягня вижило. Натомість для створення кожної з сучасних чотирьох Доллі знадобилося лише по п'ять ембріонів.

Експерименти з клонування овець, зокрема, мають на меті перевірити, чи вдасться за рахунок вдосконалення технології знизити ризик проблем зі здоров'ям тварин як в утробі, так і поза нею.

"На сьогодні в науковців немає жодних претензій до здоров'я тварин, також в овець відсутні будь-які ознаки розвитку артриту", - заявила Кемпбелл.

Вівці з'явилися на світ три з половиною роки тому, але про їхнє існування професор Кемпбелл повідомила лише нещодавно, під час дебатів щодо клонування в Європарламенті.

Перша вівця Доллі, як відомо, народилася в Рослінському інституті поблизу Едінбургу 14 років тому. Тварина була названа на честь американської кантрі-співачки Доллі Партон.

Критики клонування вказували на те, що ця технологія неминуче пов'язана з патологіями вагітності, та мертвонародженістю. Як зазначали критично налаштовані вчені, ті істоти, яким вдасться вижити, будуть мати погане здоров'я та ризикуватимуть померти передчасно.

Доллі справді виявилася хворою – вона страждала від артриту та захворювання легень. У 2003 році вченим довелося приспати її.
Категорія:Цікаві події| Перегляд:766| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.