З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » В Україні виник дефіцит енергетичного вугілля

В Україні виник дефіцит енергетичного вугілля

фото В Україні виник дефіцит енергетичного вугілля
Заходи Кабінету міністрів з підтримки вугільної галузі призвели до дефіциту в країні енергетичного вугілля. НАК ЕКУ заявила, що ДП "Вугілля України" не може завантажити паливом енергогенеруючі компанії. У Мінпаливенерго свою помилку визнають і обіцяють змінити правила гри на ринку. Зокрема, буде скасовано норму, що зобов'язує державні генерації купувати виключно державне вугілля, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Видобуток вугілля в Україні в 2009 році зменшився на 5%, до 71 млн т. При цьому видобуток вугілля державними шахтами скоротився на 15,3%, до 38,44 млн т, зокрема енергетичного - на 16,6%, до 29,3 млн т.

Про виникнення в Україні дефіциту енергетичного вугілля в п'ятницю, 26 лютого, в ході колегії Мінпаливенерго повідомив президент Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України" (НАК ЕКУ) Володимир Зіневич.

"Сьогодні на складах всіх електростанцій знаходиться 768 тис т. Це рекордно низький обсяг вугілля, такого за всю історію ніхто не пам'ятає", - заявив він. Енергогенеруючим компаніям доводиться використовувати замість вугілля природний газ і працювати з негативною рентабельністю. Глава НАК ЕКУ нагадав, що державні енергогенеруючі компанії не можуть купувати вугілля на внутрішньому і зовнішньому ринках, оскільки Кабмін постановою №1416 від 29 грудня 2009 року зобов'язав їх в 2010 році купувати вугілля виключно у ДП "Вугілля України".

У першій половині 2009 року у зв'язку з різким зниженням обсягів виробництва електроенергії на ринку виник профіцит вугілля, і уряд спробував змусити учасників ринку викупляти його у ДП "Вугілля України". Проте з жовтня 2009 року обсяги споживання вугілля почали зростати, а його видобуто, навпаки, падати. У грудні почалися перебої з постачанням палива на ТЕС.

Голова правління "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов зазначає, що протекціонізм стосовно державних шахт і політика пільг для них не дозволили наростити видобування, а лише призвели до втрати інтересу інвесторів до галузі. "В результаті ми маємо загальне падіння видобутку вугілля і різке зростання собівартості теплової електроенергії. Рентабельність генерацій з 1-2% в листопаді впала до мінус 3-5% в грудні-січні", - говорить він.

Крім того, Бочкарьов нагадав, що в січні 2009 року всупереч закону "Про електроенергетику" Кабмін рекомендував зменшити для них тариф на електроенергію на 26%. У січні поточного року ще одним розпорядженням уряд звільнив держшахти від відрахувань до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, а також скасував податки на зарплати. В результаті шахти скоротили капітальні вкладення на 30%, а їх заборгованість перед всілякими фондами і місцевими бюджетами, за даними Мінфіну, зросла в сім разів - до 3,5 млрд грн.

Рентабельність роботи українських енергетиків могла б бути вищою, якби Національна комісія регулювання енергетики підвищила ціни на електроенергію для населення, як їй рекомендував комітет Верховної Ради з ПЕК, говорить народний депутат Сергій Тітенко (Партія регіонів). "Досить було підвищити ціни на 20-25%", - зазначає він. Проте в п'ятницю Нацкомісія ухвалила рішення зберегти в березні роздрібні тарифи для всіх категорій споживачів на рівні лютого.

У Мінпаливенерго говорять, що ініціюватимуть скасування рішень про пільги для держшахт. "Я наполягатиму на тому, щоб ми більше не мали одного монопольного постачальника. І на наступному засіданні Кабміну поставлю питання про скасування пільгових умов для держшахт", - заявив міністр палива і енергетики Юрій Продан. Він також додав, що відносно вугілля антрацитної групи норма про його обов'язкову купівлю НАК ЕКУ у ДП "Вугілля України" збережеться. "Кінець кінцем це може привести до дефіциту цього вугілля, видобування якого держшахтами в січні впала на 5%", - говорить член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб.

На думку начальника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шєїна, навіть якщо монополію буде скасовано, генеруючі компанії зазнають збитків, оскільки з початку року збільшили закупівлю газу як мінімум на 900 млн кубометрів. Різниця між ціною імпортного вугілля, яке б могли купувати генерації, і ціною, витраченою на газ, яким довелося замінити це вугілля, становить 17 млн дол, зазначає Тулуб. "Якби генеруючі компанії купили це вугілля на внутрішньому ринку у приватних видобувальників, то на кінець лютого вони витратили б на 22 млн дол менше", - запевняє він.
Категорія:Економіка| Перегляд:1188| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.