З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Уряд підготував альтернативу єдиному податку - родинний бізнес

Уряд підготував альтернативу єдиному податку - родинний бізнес

фото Уряд підготував альтернативу єдиному податку - родинний бізнес
Кабінет міністрів запропонував з 2011 року впровадити нову схему здійснення підприємницької діяльності - ролинний бізнес. Річний дохід сімейного підприємства не має перевищувати 2,5 млн грн, а ставка податку - 2%. Втім, компанії не зможуть наймати співробітників не з числа родичів і зобов'язані будуть платити ПДВ. Експерти побоюються, що ця схема замінить спрощене оподаткування, пише "КоммерсантЪ-Украина".

З 1 січня 2011 року в Україні можуть з'явитися родигні підприємства, яким дозволять працювати в галузях громадського харчування, виробництва і продажу споживчих товарів, надання готельних і побутових послуг. Відповідний законопроект, розроблений за участю Мінфіну, вчора, 8 квітня, оприлюднив Держкомпідприємництва.

У родинному підприємстві зможуть працювати до п'яти людей винятково з числа членів однієї сім'ї або їх родичів, що повинно підтверджуватися документально. Сімейному підприємству не можна, наприклад, наймати бухгалтера "з вулиці", оскільки це загрожує ліквідацією свідоцтва про реєстрацію. "А якщо в сім'ї всі гуманітарії, то хто вестиме облік? Адже потрібно і зарплату нараховувати, і перед фондами звітувати", - говорить заступник розділу Ради підприємців при Кабміні Тетяна Зацерковна.

Обсяг річного доходу такого підприємства буде обмежений 2,5 млн грн, причому з цієї суми потрібно буде заплатити 2% податку, тобто 50 тис грн. Якщо підприємство перевищить ліміт, з суми перевищення доведеться віддати 10%. Згідно зі спрощеною системою оподаткування, що діє, фізичні особи-підприємці при максимальному доході 500 тис грн і щомісячній ставці податку 200 грн платять 2,4 тис грн на рік, юридичні особи при обороті 1 млн грн, якщо вони не є платниками ПДВ, - 100 тис грн, якщо є - 60 тис грн. Виходячи з цього, заступник директора департаменту взаємодії з центральними і місцевими органами влади Держкомпідприємництва Наталя Шевченко зазначає, що відкривати сімейний бізнес буде вигідно юридичним особам.

Втім, паралельно з 2-процентним податком бізнесмени повинні будуть перераховувати 20% ПДВ і страхові внески в Пенсійний і інші фонди соціального страхування. Родинні компанії не платитимуть за торговий патент на право ведення підприємницької діяльності і видачу дозволів на розміщення об'єктів торгівлі і галузі послуг, податок на прибуток, комунальний податок, ринкові і курортні збори. Підприємства зможуть працювати до 31 грудня 2015 року.

На думку заступника голови комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенії Ляпіної, якщо родинний бізнес доповнить спрощену систему, то підприємці отримають право вибору, а якщо замінить його - варто чекати соціального вибуху.

"В цьому випадку малого і середнього бізнесу не буде, і нікому буде платити податки, а під Кабміном стоятимуть безробітні і страйкуючі підприємці", - вважає вона. Заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко спростовує ці побоювання: "Ми не ліквідовуємо спрощену систему. Ми створюємо аналог, який існує в Європі, і даємо підприємцям вибір".

"Під родинним бізнесом в європейських країнах мають на увазі мінімальне оподаткування. У нас запропонували платити більше податків, ніж за спрощеною системою, а у них це пільга, що дає мінімальне оподаткування. Цим і варто було б замінити ідею податкових канікул, тому що важко визначити законом, кому платити податки, а кому ні", - вважає екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

Як повідомлялося, уряд пообіцяв підприємцям кредитні канікули до 18 місяців, протягом яких вони без санкцій і штрафів зможуть не виплачувати тіло кредиту. Банкіри вважають, що канікули не можна надавати всім позичальникам, оскільки це викличе зростання шахрайства і збитків банків. Реалізувати ідею можна, якщо НБУ продовжить терміни кредитів рефінансування і полегшить резервування за поганими позиками.
Категорія:Економіка| Перегляд:761| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.