З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Українським аграріям доведеться пересівати

Українським аграріям доведеться пересівати

фото Українським аграріям доведеться пересівати
За оцінками Мінагрополітики і Гідрометцентру, аграріям доведеться пересівати від 10% до 13% посівних площ, що обійдеться приблизно в 2 млрд грн і є найвищим показником за останні сім років. Єдине, що може врятувати компанії, - зростання цін на зернові, яке очікується у зв'язку з тим, що вони погано перезимували і в інших країнах, пише "КоммерсантЪ-Украина".

13% посівів озимих культур (пшениця, жито, ячмінь і ріпак) в Україні сьогодні в незадовільному стані, повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко. Це найвищий показник з 2003 року - тоді у поганому стані було 69% озимини, урожай становив 20,2 млн т зернових і зернобобових проти 38,8 млн т роком раніше. Для порівняння: торік було зібрано 46 млн т. Низькі температури в грудні (до -25 градусів) призвели до вимерзання посівів. "А сніжний покрив досягав 30-50 см, що стало причиною "випрівання". Крім того, ще восени через літню засуху 12% посівів оцінювалися як незадовільні", - каже Адаменко.

У Мінагрополітики оцінюють стан озимини оптимістичніше. Показник слабких і проріджених посівів в країні не перевищує 10%, а пересіванню підлягає не більш ніж 879 тис га (за оцінками Гідрометцентру - 1 млн га), повідомив заступник міністра агрополітики Олександр Шевченко.

Загалом, за даними Мінагрополітики, під озимину засіяно 8,6 млн га зернових культур і 1,4 млн га ріпаку. "Якщо не пересівати культури, показники врожайності будуть знижені, що позначиться на величині врожаю, а також призведе до зростання собівартості виробництва культур", - зазначає Адаменко. Пересівання культур на 10-13% площ обійдеться приблизно в 2 млрд грн, підрахував директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка.

Оцінки Мінагрополітики і Гідрометцентру - попередні, адже поки що невідомий стан посівів, які зараз під крижаною кіркою, - близько 600 тис га. Зокрема, в Полтавській області льодом покрито близько 61% посівів озимини, повідомив віце-губернатор Полтави Володимир Андрієнко.

"Довге перебування посівів під крижаною кіркою завтовшки більше сантиметра може негативно вплинути на їхній розвиток і навіть призвести до загибелі рослин", - запевняє Адаменко. В цілому по Україні найгірше перезимували посіви в Кіровоградській, Одеській, Луганській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Київській областях, зазначають в Гідрометцентрі. У цих областях землі орендують практично всі великі агрохолдинги України (обробляють понад 50 тис га землі).

У самих агрохолдингах питання про стан озимини не коментують. "Зараз ще рано про це говорити, точні оцінки можна буде давати лише до кінця березня", - каже виконавчий директор компанії "Цукровий союз "Укррос" Володимир Григоревський. Але в Мінагрополітики впевнені, що стан озимини не спричинить зниження врожаю. У відомстві очікують, що з урахуванням ярових він становитиме 46,2 млн т, що не нижче за показник минулого року.

"За нашими оцінками, урожай зернових в Україні може бути навіть вищим і становитиме близько 49 млн т", - зазначив Наливка. За його словами, аграрії не втратять і в доходах: "Практично у всіх країнах були складні погодні умови взимку - через це вже зараз на світових біржах пожвавилися ціни на зернові".

Слід зазначити, що несприятлива світова кон'юнктура на ярові і дефіцит оборотних коштів призвели до того, що основний аргумент бізнесу в ухваленні рішення "сіяти чи не сіяти" - рівень рентабельності культур. Головною тенденцією української посівної 2010 року можна назвати зростання популярності технічних культур, зокрема кукурудзи. Це частково пояснюється торішнім піком цін в 1,2 тис грн за тонну проти 0,45 тис грн в 2008-му.
Категорія:Економіка| Перегляд:1307| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.