З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Українські суднобудівельні компанії збільшують обсяги виробництва

Українські суднобудівельні компанії збільшують обсяги виробництва

фото Українські суднобудівельні компанії збільшують обсяги виробництва
Для українських суднобудівників настали гарні часи. Зростання споживання руди і металургійної продукції вимагає все більшої кількості кораблів. При цьому збільшення ставок фрахту примушує судноплавні компанії замовляти дешевші, хоча і менш технологічні судна. Україна разом з Польщею, Болгарією і Хорватією якраз і виробляє такі, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Голова наглядової ради суднобудівельної компанії "Затока" Микола Кузьменко вчора, 9 лютого, заявив, що в 2009 році завод збільшив обсяг виробництва в зіставних цінах на 73,23%, до 451 млн грн. Лише у жовтні-грудні підприємство збільшило обсяг виробництва в 4 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року. За словами Кузьменка, цього року "Затока" почне повнокомплектне виробництво суден, тобто повну, а не часткову збірку з подальшим доопрацюванням на європейських верфях. У 2010 році на підприємстві чекають подальшого збільшення кількості замовлень. Зараз маркетингова служба заводу опрацьовує 20 нових проектів, причому шість з них - з виробництва повнокомплектних суден.

Виконавчий директор Асоціації суднобудівників "Укрсудпром" Юрій Алексєєв говорить, що про плани збільшення обсягів виробництва заявили також завод "Океан" і Чорноморський суднобудівельний завод. Перше підприємство, за його оцінками, цього року може наростити обсяг виробництва на 15-20%, друге - в 1,5 разу.

"Основний попит на продукцію українського суднобудування зараз формують країни Євросоюзу. Там відбувається постійне оновлення флоту. Особливо актуальним цей процес став у зв'язку з відновленням попиту на руду і металургійну продукцію на світових ринках і зростанням ставок на фрахт суден. Раніше судноплавні компанії прагнули купувати високотехнологічні, але дорогі судна, зроблені в країнах Західної Європи. Зараз у зв'язку з економічною кризою вони готові брати кораблі простіше, але за нижчу ціну", - пояснює Алексєєв.

"Зараз суднобудування йде із Західної Європи - Голландії, Німеччини, Великобританії, Норвегії. Я вважаю, що для нашої країни відкриваються великі перспективи на подальших 15-20 років. Ми можемо зайняти цю нішу разом з Болгарією, Польщею і Хорватією", - зазначає Кузьменко.

"Вітчизняні підприємства володіють конкурентними, насамперед, ціновими перевагами в порівнянні з аналогічними підприємствами Західної Європи", - погоджується виконавчий директор компанії "Смарт-холдинг" Олексій Кузнєцов (компанія контролює Херсонський і Чорноморський суднобудівельні заводи).

Аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква вважає, що у України є всі шанси зайняти значну частину європейського ринку за рахунок нижчої ціни. "Середня заробітна плата в суднобудівельній галузі у нас становить близько 2,5 тис грн, або трохи більше 300 дол. У Європі подібних зарплат взагалі немає. Вартість української сталі з урахуванням доставки - теж нижче. Тонна товстого листа у нас обходиться в 530 дол, а в Європі - близько 720 дол", - говорить Саква.

На думку аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Єгора Самусенко, серйозну конкуренцію українським підприємствам можуть скласти китайські заводи, де ціна на металопродукцію сопоставима з нашою, а вартість робочої сили - нижча.

"Щоб Україна в перспективі змогла зайняти на цьому ринку місце західноєвропейських виробників, нам потрібно або розвивати технології, відроджувати науку і випускати високоякісні судна, або вводити пільги для суднобудівельних заводів. Наприклад, знижувати податки, впроваджувати державні гарантії за кредитами", - говорить аналітик Alfa Capital Денис Шаврук.

Як повідомлялося, українські суднобудівники в січні-вересні 2009 року випустили продукції майже на 200 млн доларів. Це на 68% більше торішніх показників. Збільшити виручку суднобудівникам вдалося в першу чергу за рахунок іноземних замовників. З 49 контрактів, які є в портфелі замовлень українських суднобудівників, 41 контракт — замовлення зарубіжних компаній.

Так, Херсонський суднобудівний завод, що входить у структуру холдингу "Смарт-груп" російського бізнесмена Вадима Новинського, за цей рік постачив два судна-якореукладника до Норвегії і суховантаж мальтійському замовникові. Підконтрольний Костянтину Жеваго суднобудівний завод "Затока" в Керчі спустив на воду два контейнеровози і два суховантажі для компаній з Нідерландів. Миколаївський "Вадан Ярдс Океан", що входить до російсько-корейської суднобудівної групи Wadan Yards, побудував корпуси для двох танкерів-хімовозів для норвезької компанії.

Проте цього року у миколаївських суднобудівників з'явився й український клієнт. Один з провідних вітчизняних зернотрейдерів — компанія "Нібулон" в квітні замовив у "Вадан Ярдс Океан" 24 баржі загальною вартістю близько 150 млн дол. Наразі вже побудовано вісім.
Категорія:Економіка| Перегляд:975| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.