З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаво » Українські лікарі можуть перетворити вагітність в пекло

Українські лікарі можуть перетворити вагітність в пекло

фото Українські лікарі можуть перетворити вагітність в пекло

Вибір імені, кольорового одягу, коляски, ліжечка та інших дрібниць - перші асоціації у багатьох при слові "вагітність". Але в реальності з виношуванням дитини і пологами пов'язані не лише приємні витрати, а і не заплановані. Крім того, зіпсувати вагітність можуть і доктори - потріпати нерви не лише майбутнім батькам, але і дитині, що ще не народилася.

Є в медицині таке поняття, як штучні пологи. Їх застосовують, якщо термін вагітності перевищив 12 тижнів, а в розвитку дитини помічені серйозні відхилення або аномалії. У такому разі за допомогою гормонів провокують сутички і позбавляються від плоду. Проте пропонувати такий розвиток подій можуть лише Інститут педіатрії і гінекології і інші профільні НДІ,

Насамперед гроші, а пацієнт потім

Створюється враження, що пацієнт, що переступає поріг кабінету, в очах доктора з'являється не людиною, а гаманцем. Спочатку промацують, чи перша вагітність, що знають про аналізи і виношування, а потім, власне, і починається "розлучення на гроші".

А як у ІНШИХ?

Незважаючи на різницю в зарплатах між столицею і регіонами, різниця в ціні медичних послуг мінімальна. Майбутня породілля з Харкова Валентина Савченко за час вагітності виклала майже шість тисяч гривен. Велику частину грошей чоловік Валентини відніс в пологовий будинок, де пообіцяли, що з дружини будуть порошинки здувати.

- Аналізи в цілому коштували близько двох тисяч гривен. Жоден не захотіли робити в районній поліклініці, а відправляли в приватні структури. Загалом заплатила 600 гривен. Забори крові теж довелося оплачувати, але там суми незначні, всього біля ста гривен, - пояснила Валентина. У Одесі виносити дитину варто ненабагато дешевше.

Три з половиною роки тому у нас з дружиною з'явилася перша дитина. Звичайно ж, не обійшлося без деяких витрат. І ось через час ми з дружиною вирішили обзавестися другим дитинчам. Спираючись на минулий досвід, склали зразковий кошторис витрат. Але, виявилось, безкоштовна медицина теж здорово подорожчала.

Я, наприклад, завжди вважав, що лікарям треба дякувати, у тому числі і фінансово, але тільки після виконаної роботи. І у тому випадку, якщо вона задовольнила пацієнта. Також був упевнений, що справа це винятково добровільна, а лікар просто зобов'язаний приймати людину незалежно від того, є у неї гроші чи ні. Ескулапи ж - не усе, але багато - наполягають, що платити треба ще до огляду.

Киянка Лілія Зеник через місяць збирається народжувати. Жінка стверджує, що залишила у своїй поліклініці в Дніпровському районі близько 500 гривен. І це тільки внески. Мабуть, деякі лікарі поспішають відпрацювати засоби, витрачені на освіту.

- З моменту постановки на облік довелося кілька разів проходити різних лікарів, здавати кров. При цьому в кабінетах ненав'язливо кілька разів пропонували покласти в баночку то двадцять гривен, то тридцять. Чесно кажучи, я завжди залишала гроші, і лікар ставав відразу уважним, ввічливим і чемним. А окулістові вирішила віддячити після огляду, так він навіть не поглянув на мене, швиденько написав, що все гаразд. Довелося дістати двадцятку, - згадує Лілія.

Лабораторія є, аналізів не робимо

У Радянському Союзі все будували комплексно. Навіть районні поліклініки. Тому в кожній з них передбачені були свої лабораторії, кабінети кардіограми, УЗД та інше. Але з недавнього часу ними перестали користуватися. Навіщо, якщо відкрилася маса приватних клінік і лабораторій, які за плату проводять які завгодно дослідження. Залишилося тільки забезпечити відвідуваність. І районні лікарі наполегливо відправляють пацієнтів туди. З аргументами не посперечаєшся: хочеш бути спокійним за здоров'я дитини - плати. Важко довести, що це змова, зрозуміло, що будь-хто піде і заплатить, адже йдеться про святе - майбутню дитину.

У регіонах ціни ті ж

Рената Изюм місяць тому народила чарівного малятка, а щоб знати, що вагітність проходить нормально, вона віддала близько чотирьох тисяч гривен. Процедура здачі аналізів у Ренати практично не відрізнялася від вже описаної. Різниця в цінах складала не більше 50 гривен. У Ренати знайома працює в одному з пологових будинків Одеси, тому самі пологи обійшлися їй дешевше. Але була і інша стаття витрат. Лікар жіночої консультації виписала їй імпортні вітаміни, які сама і продавала. Рената виклала за пігулки ще 800 гривен (чотири пачки на вісім місяців, кожна по 200 гривен).

У приватних лабораторіях і ціни відповідні. Вартість аналізів починається з 200 гривен. А за час вагітності їх доводиться робити близько шести - залежно від здоров'я жінки.

Подібна ситуація і з УЗД. При нормальній течії вагітності їх треба проходити тричі. Перше дозволяє визначити термін вагітності і впізнати кількість плодів. Друге показує розвиток плоду, чи немає відхилень і недорозвинених органів. Третє, вже перед пологами, показує, як лежить дитина, чи не заплуталася в пуповині.

Хоча в нашому районі, на Виноградарі, є декілька кабінетів для обстеження, дружину направили зовсім в іншу лікарню, до якої не менше півгодини їзди. Нам пояснили, що всі вагітні району проходять обстеження саме там. І доки ми дісталися до кабінету, дружину замучив токсикоз після маршрутки. А після того, як кілька разів посковзнулися, у неї розболівся живіт. Доктор зробив свою роботу за десять хвилин, але потім дружина цілий день відходила від поїздки.

На пологах головне - гроші

До довгожданого моменту народження малюка краще готуватися завчасно. Майбутні батьки, як правило, заздалегідь визначаються з пологовим будинком. Можна заздалегідь з'їздити туди, зустрітися із завідувачем і домовитися, що народжувати будуть саме тут. Відразу обумовимо, що варіант не найдешевший. Адже доведеться давати на лапу лікареві, який "курируватиме" пологи. А коштує це від 300 до 800 доларів, залежно від пологового будинку.

Деякі татки домовляються зі швидкою (гривен за сто), і та відвезе майбутню маму в будь-який столичний пологовий будинок. Але можуть бути сюрпризи. Наприклад, породіллю з дитиною покладуть у коридорі. Деякі жінки скаржаться, що акушери просто кидали "непрошених гостей" в пологовій залі і йшли, залишаючи замість себе санітарів. Особливо часто це трапляється в районних пологових будинках. Якщо не дав грошей, то тебе взагалі як би не помічають, здоров'я породіллі і дитини нікого не хвилює. Але це, на щастя, не правило, швидше виключення. В основному жінки, доставлені швидкою допомогою, успішно народжують здорових діточок без всяких прикрощів.

P.S. Пам'ятаєте, якщо не хочете здавати аналізи в пропонованій клініці, вимагайте, щоб підказали іншу. Не соромтеся запитати, чому вагітна повинна їхати на інший кінець міста заради десятихвилинного обстеження? Адже її головне завдання - виносити і народити здорову дитину. А завдання лікаря всіляко їй в цьому допомагати. Шкода, що про це забувають.

Не усі аналізи такі вже потрібні

Багатьох майбутніх мам цікавить, наскільки доцільно робити аналіз на ТОРЧ-інфекцію. Адже під час вагітності не можна лікувати хвороби сильнодіючими препаратами, які можуть завдати шкоди малюкові. Аналіз може бути корисним, якщо пара тільки збирається завести дитину.

- Мені подруги розповідали, що проводити дослідження на ТОРЧ не має сенсу. Все одно вже нічого не вилікуєш. Порившись в Інтернеті, я навіть знайшла наказ Мінохоронздоров'я №503 від 28.12.2002 р., в якому говориться, що обстеження на ТОРЧ потрібне при хронічних запаленнях геніталій, вірусних інфекціях, викиднях, ерозії, мертвонароджених плодах, багатоводді і маловодді. Виходить, якщо цього немає, то і аналіз проводити не треба. А у нас скрізь - примусово. Коли я заїкнулася про це своєму лікареві, вона стала кричати, щоб я не мудрувала, а якщо щось не подобається, йшла народжувати куди завгодно. Ось тобі і консультація, - обурюється Лілія Зеник.

Виникає цілком закономірне питання: чому гінеколог не спромагається усе пояснити? І яке він має право відправляти "народжувати куди завгодно". Тільки від знайомих Лілія дізналася, що аналіз на ТОРЧ все-таки потрібний. Він дозволяє дізнатися, чи є інфекції у мами, які можуть передатися дитині.

- Необхідність аналізу визначає фахівець. Але не бачу в цьому жодної проблеми, оскільки його проводять в поліклініці за місцем проживання виключно за державний рахунок. Лікарі не повинні відправляти жінок в приватні клініки. Якщо таке відбувається, це неправильно. У такому разі пацієнтка може підійти до головлікаря або завідувача і запитати, чому так відбувається. Перенатальний скринінг доки не входить в перелік обов'язкових аналізів, але, думаю, кожній людині буде цікаво і важливо знати, чи здорова дитина. Сподіваюся, ми зможемо незабаром проводити це обстеження за державний рахунок, - говорить В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог України.

Якщо фахівець говорить "за державний рахунок", значить, продовжуватимемо платити за всі аналізи і надалі.

Категорія:Цікаво| Перегляд:1776| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): вагітність, лікарі, пологовий будинок
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.