З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Україна вимагає зниження вартості російського газу і хоче оцінити "Нафтогаз" для створення СП

Україна вимагає зниження вартості російського газу і хоче оцінити "Нафтогаз" для створення СП

фото Україна вимагає зниження вартості російського газу і хоче оцінити "Нафтогаз" для створення СП
Україна наполягає на зниженні ціни на російський газ, заявив сьогодні, 12 квітня, прем'єр України Микола Азаров на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним. "Вважаю за необхідне прискорити роботу з підготовки нової газової угоди. Україна неухильно і в повній мірі виконує зобов'язання з транзиту газу. Разом з тим українській стороні хотілося б отримати гарантії постачань російського газу українській промисловості", - сказав він, передає "Інтерфакс-Україна".

"Як відомо, ціна газу, що постачається до України відповідно до контрактів "Газпрому" і "Нафтогазу України", не відображає ринкової вартості, яка сформувалася на Заході, і істотно перевищує вартість на альтернативні види палива", - вважає український прем'єр.

"Наше головне бажання - вийти на економічно обгрунтовану і справедливу формулу ціни", - підкреслив Азаров.

Він також зазначив, що Київ хоче гарантованих об'ємів прокачування російського газу по своїй території.

"Україна сторона хотіла б отримати тверді гарантії про постачання на європейську територію російського природного газу по нашій газотранспортній системі в довгостроковій перспективі", - сказав він.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, в IV - 208 дол. Отже, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становила 228 дол за тисячу кубометрів.

У березні 2010 року держхолдинг імпортував газ на суму 576 млн дол, в квітні - на 419 млн дол, в травні - на 730 млн дол, в червні - на 710 млн дол, в липні - на 780 млн дол, в серпні - на 711 млн дол, у вересні - на 715 млн дол, в жовтні - на 1,063 млрд дол, в листопаді - на 1,043 млрд дол, в грудні - на 1,078 млрд дол, в січні-2011 - 1,4 млрд дол, в лютому - 1,6 млрд дол.

Представники російської газової монополії раніше неодноразово заявляли, що "Газпром" не має наміру переглядати формулу ціни на газ для України.

"В даний час постачання до України здійснюються за ціною на 30% нижчою, ніж для європейських країн. Ніяких змін формули ціни при перегляді контрактів ми не плануємо", - говорив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.

Азаров хоче створити газове СП і сподівається, що російські компанії допоможуть модернізувати ГТС

Україна зацікавлена в швидкому проведенні оцінки активів "Газпрому" і Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Ми зацікавлені в тому, щоб найближчим часом провести оцінку відповідних активів і знайти найбільш прийнятний формат для відповідного підприємства", - сказав він, кажучи про створення спільного підприємства господарюючих суб'єктів.

Також Азаров зазначив, що українська сторона підтверджує зацікавленість участі російських компаній в модернізації своєї газотранспортної системи (ГТС) для збільшення об'ємів прокачування газу втричі.

"Хотів підтвердити наміри української сторони провести капітальний ремонт газотранспортної системи з тим, щоб приблизно в три рази збільшити об'єм прокачування російського природного газу в країни Европи. Розраховуємо, що російські компанії візьмуть участь в модернізації української ГТС", - сказав він.
Категорія:Економіка| Перегляд:561| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): оцінити, Азаров, Російський газ, зниження, путін, Сп, Україна, нафтогаз, вартість, створення
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.