З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Україна домовилася з Азербайджаном про постачання 5 млрд куб м зрідженого газу на рік на ЗПГ-термінал

Україна домовилася з Азербайджаном про постачання 5 млрд куб м зрідженого газу на рік на ЗПГ-термінал

фото Україна домовилася з Азербайджаном про постачання 5 млрд куб м зрідженого газу на рік на ЗПГ-термінал
Азербайджан готовий щорічно постачати до України 5 млрд куб м газу для терміналу з прийому зрідженого газу (ЗПГ-терміналу), що будується в Одесі, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Були досягнуті домовленості між президентом нашої країни Віктором Януковичем і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим про постачання 5 млрд куб м зрідженого газу через термінал в Одесі в нашу газотранспортну систему", - сказав він.

За його словами, досягнення таких домовленостей є серйозним кроком забезпечення диверсифікації постачань газу в країну, воно дозволить активізувати роботи з будівництва терміналу.

"Основна проблема - це ресурсна база. Вона була вирішена нашим президентом, і я тепер упевнений, що пройде три роки - і ми отримуватимемо зріджений газ з Азербайджану", - зазначив міністр.

Будівництво ЗПГ-терміналу об'ємом 10 млрд куб м на чорноморському узбережжі України планується завершити в 2014 році. Роботи координує держпідприємство "Національний проект "LNG-термінал".

Розробка ТЕО терміналу має бути завершена влітку 2011 року. Остаточна вартість будівництва ЗПГ-терміналу стане відома тільки після розробки ТЕО.

Разом з тим, за попередніми оцінками, будівництво самого терміналу обійдеться в 0,75-1 млрд дол, облаштування інфраструктури - в 170-360 млн дол, врізання в газотранспортну систему (ГТС) - 100-460 млн дол. Вартість облаштування інфраструктури і врізання в ГТС сильно залежатиме від вибору конкретного майданчика.

Крім того, Україна вивчає можливість будівництва власного танкерного флоту для забезпечення роботи терміналу.

У Міненерговугілля вважають, що вже через п'ять-шість років через нього можна буде постачати 5 млрд кубометрів азербайджанского газу на рік.

Експерти додають, що надалі обсяги постачань можуть збільшитися до 10-15 млрд кубометрів. За їхніми словами, це стане додатковим аргументом у переговорах про ціну російського газу.

Нагадаємо, Україна розраховує диверсифікувати постачання зрідженого газу за рахунок країн Північної Африки, Близького Сходу і Азербайджану. Поки що про готовність продавати такий газ заявляють тільки в Азербайджані. Згідно з попередніми домовленостями, країна може продавати Україні 5 млрд кубометрів зрідженого газу на рік. Постачання азербайджанського палива можливе через ЗПГ-термінал у грузинському морському порту Кулеві. Термінал планується побудувати в 2013 році, відповідний меморандум у квітні цього року підписали Азербайджан, Грузія, Болгарія і Румунія.

Категорія:Економіка| Перегляд:657| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): Україна, ЗПГ-термінал, Азербайджан, домовилася, зріджений газ, 5 млрд куб
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.