З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » У зриві співпраці з МВФ та пришвидшенні інфляції голова НБУ звинувачує Азарова

У зриві співпраці з МВФ та пришвидшенні інфляції голова НБУ звинувачує Азарова

фото У зриві співпраці з МВФ та пришвидшенні інфляції голова НБУ звинувачує Азарова
У Національному банку України покладають на уряд провину за зрив співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це йдеться в листі голови Нацбанку Сергія Арбузова до прем’єр-міністра Миколи Азарова, повідомляє УНІАН із посиланням на копію листа.

Арбузов відзначив "зниження довіри до економічної політики уряду" через "нереалістичні параметри інфляції".


"На жаль, ці негативні тенденції, окрім іншого, зумовлені публічними заявами керівництва уряду, які суперечать цілям програми, що підтримується МВФ (зокрема, стосовно цін та тарифів тощо)", - констатує голова НБУ.

У Нацбанку, зокрема, підрахували, що невиконання умов Меморандуму з МВФ призведе до ненадходження коштів лише у 2011 році в обсязі майже 7,7 млрд дол США від міжнародних фінансових організацій (від МВФ – 6,2 млрд, Світового банку – 0,85 млрд, Єврокомісії – 0,6 млрд).

Також, за словами Арбузова, з високою імовірністю погіршиться суверенний рейтинг України; зросте вартість зовнішніх запозичень; скоротяться надходження прямих іноземних інвестицій та боргових ресурсів до банків і реального сектора; підвищиться попит на готівкову валюту.

"За нашими оцінками, обсяг загальних втрат фінансових ресурсів до кінця 2011 року може становити близько 9 млрд дол США. В умовах збереження дефіциту поточного рахунку це може призвести до суттєвого скорочення міжнародних резервів", - прогнозує голова НБУ.

Він також зазначив, що інфляційні процеси будуть посилюватися у разі непоновлення співпраці з МВФ, - тому Нацбанк буде змушений проводити жорсткішу монетарну політику.

Раніше глава Європейського департаменту МВФ Антоніо Боргес заявив, що МВФ далі надаватиме гроші Україні після проведення пенсійної реформи і підвищення ціни на газ. "Ми активно співпрацюємо з українським урядом. Але і виклики - досить серйозні. Найбільші проблеми - у сфері податків і фінансів", - сказав він.

"Ми хочемо, щоб країна виконувала свої зобов'язання: здійснювала пенсійну реформу, підвищувала ціни на газ. Як тільки це відбудеться - ми продовжимо надавати гроші", - додав Боргес.

Водночас Україна розраховує на отримання траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 1,5 млрд дол у червні 2011 року за підсумками роботи в Києві місії Фонду з 10 по 20 травня.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (15,35 млрд дол за поточним курсом) наприкінці липня. Київ у серпні 2010 року отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні 2010 Україна одержала другий транш кредиту на SDR1 млрд.

Згідно з проектом Меморандуму про співпрацю з МФВ, який було надіслано фонду влітку 2010 року, Україна має намір поступово підвищувати ціни на газ для населення і теплокомуненерго доти, доки внутрішні ціни на газ і ціни імпорту не досягнуть паритету.

З 1 серпня 2010 року на 50% збільшено відпускні ціни на природний газ для населення і ціну газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалювання і гаряче водопостачання населення. Додаткове підвищення цін для населення і комунальних установ буде здійснюватися у квітні та червні 2011 року.

Відповідно до Меморандуму з МВФ, Україна також має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити необхідний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків.

Також Кабмін зобов'язався не підвищувати зарплати бюджетникам у державному секторі, починаючи з 2011 року і в середньостроковій перспективі. "Ми рішуче налаштовані обмежити швидке зростання фонду оплати праці в державному секторі в 2011 році й на середньострокову перспективу", - йдеться в документі.

Україна, отримавши від Міжнародного валютного фонду (МВФ) торік два транші нового кредиту stand by на загальну суму SDR2,25 млрд, наростила свої зобов'язання перед Фондом до SDR9,25 млрд (14,12 млрд дол за поточним курсом).

Згідно з оприлюдненими МВФ даними, станом на 6 січня цього року Україна утримує з серпня-2010 другу позицію в світі за розміром заборгованості перед Фондом. Найбільшим боржником МВФ є Румунія - SDR9,8 млрд, а третє місце посідає Греція - SDR9,13 млрд.

Арбузов занепокоєний пришвидшенням інфляції в Україні

Також Національний банк України занепокоєний загрозою прискорення інфляції. За даними НБУ, у квітні зростання індексу споживчих цін "пришвидшилося" до 9,4% у річному вираженні. Враховуючи тенденції до зростання світових цін на сировинні товари та низьку базу порівняння минулого року, до середини літа споживча інфляція може сягнути 12-13% у річному вираженні, зазначає голова НБУ.

Він вказав, що починаючи з грудня 2010 року зростання споживчих цін визначається переважно зростанням інфляції витрат – цінами на продовольство, адміністративно-регульованими тарифами та цінами палива.

Різке зростання цін на вказані продукти та послуги підвищує собівартість продукції і, відповідно, пришвидшує базову інфляцію.

У документі констатується, що, за оцінками міжнародних та вітчизняних експертів, досягнення урядового прогнозу інфляції (8,9%) є малоймовірним.

Зокрема, МВФ прогнозує споживчу інфляцію на 2011 рік на рівні 10,2%, а березневий консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку (складений на основі оцінок експертів із тринадцяти державних та неурядових організацій) - погіршено до 11,1%.

До того ж результати ділових очікувань підприємств за перший квартал поточного року свідчать, що інфляційні очікування бізнесу на наступні 12 місяців зросли порівняно з даними попереднього кварталу й сягнули 14,7%.

"Нинішні нереалістичні параметри інфляції ставлять під сумнів усю сукупність макроекономічних показників як на поточний, так і наступний роки. Отже, (вони) призводять до зниження довіри до економічної політики уряду в цілому та, відповідно, унеможливлюють досягнення цілей у коротко- та середньостроковому періодах", - пише Азарову голова НБУ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в уряді найближчим часом можливі відставки. Найвірогіднішими кандидатами на виліт називають міністрів освіти, економіки та силовиків. Утім, експерти схильні вважати, що серйозні перестановки в уряді відбудуться не раніше осені цього року.

Також у колах, близьких до влади, обговорюють і можливість відставки самого прем'єр-міністра Миколи Азарова.

В уряді не хочуть коментувати листа голови НБУ

У Кабміні не хочуть коментувати листа глави Нацбанку Сергія Арбузова до прем'єр-міністра Миколи Азарова, у якому керівник НБУ розкритикував макроекономічну політику уряду. Про це сказав прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко.

"Я б узагалі не хотів коментувати те, про що йдеться в листі, оскільки в мене немає жодних гарантій у його справжності. Глава уряду завжди оперує фактами, а не ксерокопіями і публікаціями", - зазначив Лук'яненко.

Відповідаючи на запитання, є чи сьогодні в Нацбанку підстави стверджувати, що уряд зриває співпрацю з МВФ, прес-секретар прем'єра сказав: "На сьогодні немає жодних підстав критикувати уряд за співпрацю з МВФ".

"Україна перебуває в постійному переговорному процесі з місією Фонду. Уряд відстоює свої позиції, підходи й інтереси. Крім того, у нас абсолютно немає розбіжностей із МВФ щодо необхідності проведення реформ", - зазначив він.
Категорія:Економіка| Перегляд:805| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): інфляція, Азаров, гроші, голова, звинувачення, гривня, НБУ
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.