З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » У Миколаєві російська мова отримала статус регіональної.

У Миколаєві російська мова отримала статус регіональної.

фото У Миколаєві російська мова отримала статус регіональної.
 Миколаївська міська рада на сесії 21 серпня ухвалила рішення щодо реалізації на території міста положень закону "Про засади державної мовної політики", що передбачає надання російській мові статусу регіональної. За прийняття цього рішення проголосувало 60 депутатів, проти - 4, і ще 4 - утрималися (разом у раді 90 депутатів), повідомляють "Українські новини".

"Визначити російську мову в Миколаєві регіональною", - сказано в рішенні.

 Перед голосуванням депутат Георгій Рогов (фракція "Третя сила") запропонував не квапитися й не голосувати з цього проекту рішення, щоб не збільшити непорозуміння двох частин України, більше того, вжити заходів із захисту української мови.

Однак представники Партії регіонів і Комуністичної партії в міськраді виступили за підтримку цього проекту рішення. Депутат Сергій Клюс заявив, що фракція "Фронт змін", членом якої він є, від голосування з цього питання втримається.

Нагадаємо, зранку Миколаївський міськвиконком пікетували численні групи прихильників і супротивників прийняття цього рішення. Перед будівлею Миколаївського міськвиконкому, де проходила 19-а сесія міськради, у пікетників, які протестують проти мовного закону, кинули димову шашку, пише "Корреспондент".

Перед будівлею зібралися два пікети - на захист української мови і на захист російської мови. Перший пікет організований міською організацією ВО "Свобода", представниками ВО "Батьківщина" і УНП. Ці пікетники стоять на віддалі від учасників другого пікету.

Другий пікет, який розташовується ближче до входу в міськвиконком і відділений від свободівців загонами міліції, організований Російським блоком та Партією регіонів.

Як розповів журналістам голова Миколаївської міської організації "Свобода" Микола Дерев'янко, приблизно о 9 годині 15 хвилин, біля їх пікету з'явилися міцні молоді люди, які висловлювали погрози та образи на адресу свободівців. За його словами, вони всіляко проявляли агресію і провокували конфлікт.

Потім до лав свободівців полетіла димова шашка. У відповідь на обурення з їхнього боку, міліція відтіснила близько 5 чоловік з опозиції і повела в будівлю міськвиконкому. На допомогу міліції вийшли бійці "Беркуту". Агресивних молодиків міліція попросила відійти в сторону, нікого з них не затримавши.

Як повідомлялося, Президент Віктор Янукович 8 серпня підписав закон про засади державної мовної політики, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

"Мовний" закон набув чинності 10 серпня.

Минулого тижня (13-19 серпня) статус регіональної російській мові надали обласні Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська, а також міська Ізмаїльська, Одеська і Севастопольська ради. 20 серпня статус регіональної російській мові надала Харківська міська рада.

Крім того, повідомлялося, що на Буковині регіональною мовою хочуть зробити румунську, а на Одещині - болгарську.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:800| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): статус російської, українська мова, закон про мови
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.