З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаво » У Британії можуть зробити дитину від трьох батьків

У Британії можуть зробити дитину від трьох батьків

фото У Британії можуть зробити дитину від трьох батьків
Британські вчені з Університету Ньюкасла зуміли штучно створити ембріони, використовуючи ДНК двох жінок та чоловіка. Науковці кажуть, що ця технологія може допомогти матерям з рідкісними генетичними відхиленнями народжувати здорових дітей.

В експериментах ставилося за мету запобігти передачі пошкодженої ДНК в мітохондрії від матері дитині. У даний момент клінікам, які займаються штучним заплідненням, не дозволяється застосовувати подібні процедури.

У дослідженні використовувалася нещодавно запліднена яйцеклітина, що залишилася від процедури штучного запліднення. Зі сперматозоїда батька та яйцеклітини матері були витягнуті ядра, що містять батьківські ДНК. Таким чином позбулися пошкодженої мітохондрії. Потім батьківські ядра вживили в іншу знеядрену яйцеклітину з потрібними для утворення ембріона органоїдами, зокрема й мітохондріями.

Одержаний таким чином ембріон містив гени обох батьків плюс незначну кількість мітахондріальної ДНК з донорської яйцеклітини.

"Те, що ми зробили, схоже на заміну акумулятора в ноутбуці, - сказав професор Дуг Тернбулл, який очолює дослідницьку групу. - Тепер енергопостачання працює нормально, хоча інформація на жорсткому диску залишилася без змін".

Завідувач кафедрою фізіології Олег Стояненко так коментує подію для Gazeta.ua:

"При ідеальному перебігу сценарію дитина буде цілковито схожа на батька та матір і при цьому матиме нормальні мітохондрії. Більшість генів, які формують людину і є носіями спадкової інформації зосереджені саме в ядрах. Це дуже складна і відповідальна операція. Я впевнений, що в Україні вона не матиме місця ще років п'ять. Та й як вони, англійці, зможуть піти на ризик, запліднивши жінку таким ембріоном? Раптом щось піде не так, і з вини лікарів народиться мутована дитина. Однак мушу сказати, що вони зробили потужний ривок".

Щороку з 200 новонароджених дітей одна виявляється носієм мутантної мітохондрії ДНК. У більшості випадків це стає причиною невеликих відхилень. Проте з 6500 дітей, що народилися з проблемної ДНК, одна дитина хворіє серйозно. Це можуть бути м'язові відхилення, сліпота, проблеми з серцево-судинною системою.
Категорія:Цікаво| Перегляд:830| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.