З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Культура » Тумас Транстремер отримав нобелівську премію з літератури 2011 Тумас Транстремер

Тумас Транстремер отримав нобелівську премію з літератури 2011 Тумас Транстремер

фото Тумас Транстремер отримав нобелівську премію з літератури 2011 Тумас Транстремер
У Стокгольмі оголосили лауреата Нобелівської премії з літератури за 2011 рік.

Нобелівську премію з літератури цього року отримав шведський поет Тумас Транстремер, повідомляє Lenta.ru.

Тумас Транстремер є найвизначнішим шведським поетом XX століття, автором 12 збірок віршів і прози. Його перша поетична збірка "Сімнадцять віршів" була опублікована у 1954 році. Талант Транстремера відзначений багатьма літературними преміями, зокрема премією Петрарки. Він також є професійним піаністом і музикознавцем. На початку 1990-х поет пережив інсульт, в результаті чого у нього відняло праву частина тіла. Після цього Транстремер навчився писати лівою рукою.

Нобелівська премія з літератури - одна з найбільш непередбачуваних нагород у світі.

Незважаючи на величезну кількість прогнозів, вважається, що за всю історію існування премії вгадати ім'я її лауреата букмекерам вдавалося лише тричі.

Раніше британські букмекери назвали фаворитів Нобелівської премії з літератури 2011 року. Транстремер, разом з Бобом Діланом і японським письменником Харукі Муракамі посідав друге місце в списку. Вів перед сирійсько-ліванський поет Адоніс, він же Алі Ахмад Саїд Асбарі.

Зазвичай у списку, який складає Шведська академія на початку кожного року на підставі надісланих номінацій, значаться до 350 імен письменників і поетів. У квітні цей список скорочується до 15-20 осіб і потім - до п'яти кандидатів, з яких у жовтні члени академії вибирають більшістю голосів одного.

Згідно з правилами Нобелівського фонду, імена всіх кандидатів на премію можна буде дізнатися лише через 50 років.

Лауреат Нобелівської премії отримає 10 мільйонів шведських крон (один мільйон євро).

Церемонія вручення Нобелівських премій проходить у Стокгольмі й Осло в день смерті їхнього засновника Альфреда Нобеля - 10 грудня.

Нобелівська премія з літератури вручається з 1901 року. Вибір найкращого в цій номінації за традицією викликає найбільш гострі суперечки та нарікання на адресу Нобелівських комітетів, адже за життя цю премію так і не отримали такі автори, як Лев Толстой, Август Стріндберг, Генрік Ібсен.

Нагадаємо, що в 2010 році Нобелівську премію з літератури отримав перуанський письменник, один з провідних авторів Латинської Америки - Маріо Варгас Льоса.

Зазначимо, що 2009 року лауреатом Нобелівської премії з літератури стала німкеня румунського походження Герта Мюллер. Її ім'я не фігурувало серед фаворитів.
Категорія:Культура| Перегляд:639| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): Тумас Транстремер, література, Нобелівська премія
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.