З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 2
Гостей: 2
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » Тимошенко викликали "на килим" до Генпрокуратури

Тимошенко викликали "на килим" до Генпрокуратури

фото Тимошенко викликали "на килим" до Генпрокуратури
Лідера БЮТ, екс-прем'єра України  Юлію Тимошенко  викликали до Генеральної прокуратури України у зв'язку з її заявами про тиск на суддів Конституційного суду (КС) у справі про легітимність створення нинішньої парламентської коаліції. Про це вона сама заявила на брифінгу у вівторок.

"Після того, як я провела прес-конференцію, де повідомила про корупційні дії, що відбуваються в Конституційному суді, про залякування суддів, про тиск на суддів, який чиниться командою Януковича, щоб примусити їх до візиту Януковича до США ухвалити неконституційне рішення, я в свята великодні отримала таку повістку до Генпрокуратури", - сказала Тимошенко.
Таким чином, на її переконання, влада намагається чинити тиск на неї, щоб її налякати.

"То я хочу сказати пану Януковичу і його підлеглій Генпрокуратурі, що мене за всі ці роки, поки Кучма працював, викручуючи руки, поки всі його прибічники намагалися усю мою родину принизити і репресувати, я хочу сказати, що Янукович ще не вийшов політичним зростом разом з усією своєю камарильєю, щоб мене лякати", - сказала Тимошенко.

"Я вже давно лякана і давно цих хлопців вже не боюся, тому всі посили від ГПУ так і залишаться їх системою репресій", - додала вона.

Тимошенко сказала, що вона прийде до ГПУ.

"В тому, що я прийду туди, вони можуть не сумніватися. І те, що я буду розмовляти з цими прокурорами чітко і відверто, теж не сумнівайтеся", - сказала вона, запевнивши, що не впадатиме через це "у політичну паніку".

Тимошенко викликали до Генпрокуратури у середу орієнтовно о 14.00. Про це повідомляє прес-служба БЮТ.

Як повідомлялося, 29 березня Тимошенко заявила, що оточення президента України Віктора Януковича вимагає від Конституційного суду ухвалити рішення про легітимність створення нової коаліції у Верховній Раді та формування уряду до візиту глави держави до США, який заплановано на 11 квітня.

"Перед поїздкою до США перед Конституційним судом люди Януковича поставили жорстку вимогу - до 11 квітня має бути прийнято рішення, що коаліція і уряд є легітимними", - сказала вона.

Вона також заявила, що судді КС "по одному викликаються до представників Януковича" і отримують пропозиції - або визнати коаліцію і уряд легітимними, або написати заяву про звільнення за власним бажанням, "отримавши непогану пенсію і менш значимі посади".

"За рішення, яке необхідно винести, і освятити цю коаліцію і уряд, пропонується по 1 мільйону доларів" , - заявила Тимошенко, додавши, що має цю інформацію "безпосередньо з КС".

Разом з тим, депутат від Партії регіонів, представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, заявив, що Тимошенко такими заявами шантажує Конституційний суд. А голова КС Андрій Стрижак і поготів - назвав їх "прямою загрозою".

А міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов пообіцяв, що МВС перевірить заяву Тимошенко на правдивість і, в разі чого, - притягне екс-прем'єра до кримінальної відповідальності . Разом з тим, БЮТ не лякає загроза порушення справ проти Тимошенко - це вже нецікаво.

Президент України, у свою чергу, заявив, що готовий оголосити нові парламентські вибори , якщо Конституційний суд ухвалить рішення, яке поставить під сумнів легітимність коаліції. У БЮТ впевнені, що Янукович не піде на розпуск Верховної Ради, навіть якщо Конституційний суд визнає нелегітимним спосіб формування нинішньої коаліції.

Втім, зважиться президент чи ні, можливо, так і не доведеться дізнатися. Принаймні, за даними ЗМІ, щонайменше 11 суддів КС із 18 вважають, що нинішню парламентську коаліцію створено законно.

БЮТ ініціюватиме внесення змін до порядку формування складу КС і звільнення тих суддів, хто підтримає коаліцію "тушок"

Через перипетії і рішення, яке, найімовірніше, ухвалить КС, БЮТ буде ініціювати зміну принципу формування Конституційного суду, Центральної виборчої комісії та інших органів державної влади.

Тимошенко наголосила на необхідності невідкладно змінити всі правила і порядки формування КС, ЦВК, змінити порядок призначення суддів усіх рівнів.

"Слід ухвалити неполітичну основу формування таких органів правосуддя та органів виборів, оскільки виходить, що коли президент своїм указом призначає частину суддів КС, то він їх потім і контролює, інакше погрожує звільненням", - сказала вона.

За її словами, це стосується парламенту та інших органів влади, які призначають на посади в тому числі суддів.

Крім того, БЮТ буде ініціювати відставку суддів КС, які проголосують за легітимність формування парламентської коаліції на основі індивідуального членства народних депутатів.

За її словами, БЮТ буде вносити відповідні проекти постанов до Верховної Ради, а також звертатиметься з проханням до З'їзду суддів зібратися на свій позачерговий з'їзд і звільнити тих суддів КС, які проголосують за це, на думку БЮТ, неправомірне рішення і визнають формування коаліції на індивідуальній основі таким, що відповідає Основному Закону.

Тимошенко нагадала, що минулого тижня відбулося рейтингове голосування щодо вищевказаного подання, яке показало, що тільки 7 суддів з 18 поки що залишаються на позиції закону і не піддаються тиску влади.

Тимошенко підкреслила, що вона все ж "без надії сподівається" (відомий вислів на латині Contra Spem Spero - ред.), що рішення Конституційного суду буде правомірним.

Вона нагадала, що у вересні 2008 року КС вже висловлював свою позицію щодо принципів формування коаліції, і вона дуже не хотіла б, щоб у рішенні КС був присутній цинізм, згідно з яким, в залежності від того, хто при владі, таке рішення й ухвалюється.

"Залежно від того, хто уряд, хто більшість у парламенті, в залежності від цього Конституційний суд ухвалює або одне, або діаметрально протилежне рішення, і я вважаю, що сьогодні більш гострого питання не існує", - сказала лідер опозиції.

Нагадаємо, що на сьогодні є в наявності рішення Конституційного суду України 2008 року, яке прямо забороняє утворювати коаліцію не фракціями.

Так звана "коаліція тушок" була створена 11 березня. До неї увійшли три фракції (ПР, БЛ, КПУ), а також окремі депутати (позафракційні, а також відщепенці від БЮТ і НУ-НС).

У БЮТ звинувачують суддів КС у порушенні присяги

Разом з тим, голова комітету Верховної Ради з питань правової політики, "бютівець" Сергій Міщенко звинуватив суддів Конституційного суду у порушенні присяги при розгляді справи про конституційність нинішньої парламентської коаліції.

"Судді Конституційного суду відверто порушують присягу. Узаконюючи "коаліцію тушок", судді КС сьогодні виконують пряме політичне замовлення Партії регіонів", - цитує Міщенка прес-служба фракції БЮТ у Верховній Раді.

Він також нагадав, що КС 17 вересня 2008 вже виносив вердикт за способом формування коаліції.

Зараз, за словами Міщенка, судді під тиском Партії регіонів підписують прямо протилежне за змістом рішення. На його думку, це є прозорим свідченням корупційної природи такого рішення.

"Це ганьба для судді і ганьба для країни. Це пряме порушення присяги судді КС. Після таких рішень люди, які поставили свої підписи під відверто неконституційним і неправосудним вердиктом, повинні нести відповідальність", - зазначив Міщенко.

В ПР кажуть, що Тимошенко тисне на суд

У свою чергу "біло-блакитна" сторона вже виступила проти заяв, які прозвучали сьогодні з табору "біло-сердечних". Так, міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що слова Тимошенко про те, що її політична сила буде ініціювати відставку суддів КС, які проголосують за легітимність формування парламентської коаліції на основі індивідуального членства народних депутатів, є тиском на суд і погрозою суддям, передає УНІАН.

За його словами, в сьогоднішній заяві екс-прем'єра звучать прямі погрози звільнити тих суддів, які проголосують за правомірність коаліції.

"Своїми сьогоднішніми заявами Тимошенко чинить тиск на суддів Конституційного суду перед їхнім вердиктом щодо правомірності чи неправомірності парламентської коаліції", - вважає Лавринович.

Міністр нагадав лідерці БЮТ, що "вона не мала повноважень звільняти суддів Конституційного суду, коли була при владі, тим більше не має вона цього права сьогодні".

"Єдині повноваження, які в неї є, це висловлювати свою критику на адресу влади. Але вона не отримала права тиснути на Конституційний суд і впливати на його рішення. І те, що вона дає зрозуміти, що знає можливе рішення Конституційного суду, свідчить про те, що вона незаконним способом отримує інформацію, яка готується у режимі дорадчої кімнати", - заявив міністр юстиції.

Лавринович зауважив, що "конституційні судді можуть спокійно працювати і приймати незалежні та об'єктивні рішення".

"Тимошенко не має права тиснути на них або погрожувати їм будь-яким способом", - сказав він.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:764| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.