З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » В цей день » Сьогодні Україна відзначає Вербну неділю

Сьогодні Україна відзначає Вербну неділю

фото Сьогодні Україна відзначає Вербну неділю
Сьогодні православні та греко-католики відзначають Вербну, або, як у нас ще називають, Шуткову неділю. Це свято у християнському році відноситься до числа дванадесятих, тобто 12 найважливіших, після Великодня, свят.

 За євангельським переданням, коли Ісус Христос воскресив з мертвих Лазаря, люди, які бачили це, повірили, що він дійсно Син Божий. Коли Ісус в’їжджав на віслюкові до Єрусалиму, то вони, вшановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом, а також вітали пальмовим гіллям. З цього і пішов звичай святити гілки. У південних країнах де ростуть пальми, їх осявчують і  до тепер. Оскільки у нас пальм немає, наші предки замінили їх на вербу. Тож традиційно  на Вербну неділю  у  церквах освячують виготовлену з квітучої верби шутку. Дехто прикрашає її додатково  барвінком, смерекою та іншими гілками. Після Богослужіння дорослі і діти повертаються додому, і, якщо в оселі є такі, що не були в цей день в церкві, то їх б’ють свяченими гілками . При цьому, той, хто б’є, обов’язково примовляє: «Не я б’ю – шутка б’є,віднині за тиждень Великдень буде!»

Шутка має й інше значення. Посвячені гілки охороняють житло та родину від усяких бід. Існує повір'я, що коли з'їсти на Вербну неділю один або кілька котиків з шутки, то це запобігає захворюваню на цілий рік, особливо від ангіни. Освячені "котики" встромляють за образи та зберігають протягом року до наступного Великодня, а тоді, за народним звичаєм,  їх слід було спалити в печі, в якій випікалися паски.
Категорія:В цей день| Перегляд:902| Додав:ivanka |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.