З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаво » Шведські учені виявили на Місяці магнітосферу

Шведські учені виявили на Місяці магнітосферу

фото Шведські учені виявили на Місяці магнітосферу
Невеликий магнітний щит, що рятує частину поверхні Місяця від сонячної радіації, виявили дослідники з шведського інституту космічної фізики і їхні колеги з Індії, Швейцарії і Японії.

Відкрита незвичайна зона розташована в північно-східній частині зворотного боку супутника, повідомляє Мембрана.ru з посиланням на National Geographic.

Раніше вважалося, що у Місяця немає свого власного магнітного поля, проте планетологи передбачали існування там магнітних аномалій.

Учені вважають, що це якось пов'язано з наявністю великого метеоритного кратера на протилежній стороні Місяця. Можливо, плазма, що ударяє в нього, обходить супутник і утворює дугу в місці зіткнення плазмових хвиль.

У прес-релізі інституту глава дослідження Мартін Вайзер відзначає, що виявлене явище - перше з собі подібних.

Діаметр магнітної аномалії складає 360 кілометрів, при цьому навколо неї утворюється 300-кілометровий "пояс", в якому сонячний вітер рухається швидше і потік частинок стає щільнішим. Магнітне поле в центрі "бульки" приблизно в 300 разів слабкіше від земного над екватором.

Можливо, пізніше будуть виявлені й інші захищені від сонячної радіації області на поверхні Місяця, - вважають дослідники.

Наприклад, світлі плями біля кратера Рейнер також можуть бути пояснені наявністю мініатюрних областей магнітосфери: вона захищає поверхню нашого супутника від сонячного вітру, який робить грунт темнішим.

Відзначимо, що магнітне поле відіграє значну роль в процесі виникнення життя на планетах. Саме магнітне поле Землі дозволило створити надійну атмосферу і захистити перші примітивні форми життя від згубної космічної радіації.
Категорія:Цікаво| Перегляд:816| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.