З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Румунія вимагає від України мільярд доларів за КГЗКОР, а це заважає приватизації підприємства

Румунія вимагає від України мільярд доларів за КГЗКОР, а це заважає приватизації підприємства

фото Румунія вимагає від України мільярд доларів за КГЗКОР, а це заважає приватизації підприємства
Румунія вимагає від України відшкодувати мільярд доларів, які Бухарест раніше вклав у пайове будівництво Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд. Про це заявив голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко.

За його словами, Київ поки що не планує проводити приватизацію підприємства, оскільки не врегульовано проблем з кількома іноземними державами, які вклали в проект, передає ТСН.

"Поки ми не врегулюємо відносини з іноземними державами, не можна переходити до приватизації", - зазначив він, уточнивши, що мова йде про зобов'язання перед Румунією, Німеччиною і Болгарією.

Олександр Рябченко також зауважив, що найбільші претензії висунуто з боку Бухареста і "малоймовірно, щоб вони погодилися на відмову від таких очікувань".

"Вони перерахували всі ці кошти в долари, і вийшла, за тими цінами, які на той час існували, така красива кругла цифра. Вони впевнені, що отримають від України цю суму, і зараз дуже проблемно з ними домовитися", - сказав український урядовець.

Частка України в КГЗКОР становить близько 56,4%, Румунії - близько 28%, Словаччини - 15,6%.

Будівництво комбінату в місті Долинська (Кіровоградська область) почалося в 1985 році як спільне будівництво СРСР, Румунії, Словаччини та Болгарії. КГЗКОР був запланований на переробку слабомагнітних окислених руд. На початку 90-х будівництво було заморожено, комбінат так і не було введено в експлуатацію.

У 2009 році Віктор Ющенко дозволив приватизацію КГЗКОР, підприємство було у списку, згодом комбінат потрапив у список підприємств, які найбільше цікавили російських інвесторів.

У жовтні минулого року віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв доручив Міністерству промислової політики підготувати КГЗКОР до приватизації.

Ще у 2007 році президент Румунії Траян Бесеску на зустрічі з Віктором Ющенком заявив, що Румунія не зацікавлена у добудові Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд і хоче повернути свої кошти. Водночас Румунія була зацікавлена у тому, щоб Україна ухвалювала будь-яке рішення стосовно КГЗКОР після консультацій з румунською стороною.

Тоді Бесеску наголосив, що Румунія зацікавлена у поверненні близько 1 млрд доларів інвестицій, які вона вклала у цей комбінат.

При цьому він підкреслив, що Румунія не вимагає, щоб це було обов’язково стовідсоткове повернення коштів. "Це може бути 30%, може 200%", - сказав Бесеску, додавши, що все залежатиме від того, наскільки успішною буде приватизація КГЗКОРу.
Категорія:Економіка| Перегляд:711| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): Україна, румунія, підприємство, вимагає, мільярд доларів, приватизація, КГЗКОР
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.