З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаво » Протистояння щодо ОУН та УПА виникає через відсутність інформації

Протистояння щодо ОУН та УПА виникає через відсутність інформації

фото Протистояння щодо ОУН та УПА виникає через відсутність інформації

Президент України Віктор Ющенко видав указ про визнання ОУН-УПА борцями за незалежність України.

Звичайно не тільки можна, а й потрібно говорити про проблему ОУН-УПА. Та варто пам’ятати, що ОУН і УПА – це зовсім різні речі. Це так само, наприклад, як партія і армія, як Червона армія і КПРС.

У нас звикли їх брати через дефіс і сприймати, як щось цілісне. Але Організація українських націоналістів - це організація, яка виникла в 1929 році і існувала до початку 50-х рр..

Українська повстанська армія справді була створена ОУНівцями. Вона народилася навесні 1943-го року. Україна була окупована німцями. Вони боролися на три фронти: з німцями, з поляками і з радянськими партизанами.

Основна частина боротьби УПА проходила вже з 1944 року до 1952 року. Це було в західних областях України. Вони боролися з внутрішніми військами, з чекістами сидячи в лісах і захищаючи селян від колективізації.

Те, що в нас по ОУН і по УПА досі проводяться «отсилки» сталінського періоду – це звичайно нікуди не годиться. Адже врешті решт, треба зважати на напрацювання вчених.

У свій час, досить таки давно, у травні 1997 року Президент України Леонід Кучма створив урядову комісію, до компетенції якої віднесли питання вивчення діяльності ОУН-УПА та вироблення офіційної позиції щодо діяльності цієї організації. Комісія визначала проблему ОУН-УПА та те, як ставитися до ОУН-УПА.

У рамках комісії у вересні того ж року було створено при Інституті історії України НАН України робочу групу для підготовки історичного висновку про діяльність ОУН УПА. Науковцями було підготовлено і опубліковано низку праць щодо проблем ОУН УПА. Проте головним напрямом роботи був фундаментальний збірник документів.

Тоді в Верховній Раді цілих п’ять років існувала комісія, яка не могла ні до чого прийти. Це тому, що в ній були народні депутати, які один з одним воювали. Там було по п’ять чоловік від фракцій, від комуністів і від націонал-демократів.

Тому то Кучма і звернувся до науковців. Була створена робоча група істориків та правознавців. Правда, правознавці на працювали, тому що не було над чим. Ця проблема тоді була абсолютною білою плямою. Та за 1998-2005рр. багато було напрацьовано.

Було захищено кілька кандидатських і докторських дисертацій по цій проблематиці. У видавництві «Наукова думка» була видана велика узагальнююча монографія обсягом більше 500 сторінок.

Вона, власне кажучи, стала основою того погляду для істориків на проблему ОУН-УПА, який сформувався на базі вивчення архівів. Монографія створена виключно на науковій базі, а не на міфах. Та, на превеликий жаль, тираж її становив лише 500 примірників.

Для того, аби тема ОУН і УПА не розділяла Україн,у необхідно проводити просвітницьку роботу. Адже Західна Україна про це все добре знає, бо власне через ОУН і через УПА там пройшло близько 400 тисяч осіб. А всього населення Західних областей України тоді налічувалося близько 8 мільйонів людей. Там люди знають про ОУН-УПА, оскільки все це проходило через їхні сім’ї.

А населення Східних та Південних областей України використовувалося Йосипом Сталіним у своїх цілях. Там все робилося для того, щоб їхніми руками воювати з повстанцями УПА.

Саме тому й досі в Україні йде таке протистояння щодо сприйняття ОУН та УПА. Та варто пам’ятати, що воно виникає на базі абсолютної відсутності інформації. Тут немає нічого дивного, адже яка ж могла бути інформація, коли існував Радянський союз?..

Вкотре повторю, треба дуже відповідально поставитися до цих питань. Те що Віктор Ющенко опублікував ще один указ по цьому – це добре. Але за п’ять років його президентства так і не було опубліковано пристойним тиражем цю узагальнюючу монографію.

А так, через відсутність достойної поінформованості немає дискусії. А якби вона була – ми б встановили істину.

Категорія:Цікаво| Перегляд:1231| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): історія, Україна, протистояння, УПА, армія, ОУН
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.