З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Івано-Франківськ » Працівники культури можуть залишиться без зарплати

Працівники культури можуть залишиться без зарплати

фото Працівники культури можуть залишиться без зарплати
Минулої п’ятниці у Музеї історії міста Коломиї відбулася підсумкова колегія відділу культури Коломийської міської ради за 2012 рік. Начальник відділу Уляна Мандрусяк звітувала перед членами колегії, працівниками відділу, депутатами і присутніми коломийцями.

За словами пані Уляни, у 2012 році значно зросла кількість проведених мистецьких заходів та концертів. Загалом у підпорядкуванні відділу працює 13 установ з чисельністю 242 працівники, робота яких ось уже не один рік поспіль отримує схвальні відгуки як від влади, так і від громадян. Натомість, за належну працю платити працівникам цього відділу у 2013 скоріш за все не буде чим.

«Як би не банально це не звучало, проте найболючішою проблемою відділу залишається фінансування, - наголосила Уляна Мандрусяк. Згідно з формульним розрахунком, на виплату заробітної плати нашим працівникам закладено лише 62%, тобто цього вистачить лише на півроку».

Заклади культури в бюджеті на 2013 рік отримали найменше коштів на забезпечення своїх потреб у відсотковому відношенні порівняно з іншими відділами Коломийської міської ради.

«Інколи у нас закрадається підозра, що очільники міста не можуть терпіти на посаді керівника відділу енергійну, працелюбну, творчу особистість Уляну Мандрусяк, адже для них вона має один «недолік» - партійність. Вже не один рік пані Уляна є членом партії «Фронт Змін» і часто-густо голосує не так, як від неї вимагає керівництво, чим і не влаштовує своїх начальників, які не проти замінити її на поступливішу особу, яка б чітко виконувала побажання мера і його команди», – припускає голова Фракції «За зміни у Коломиї» Любомир Глушков.

Проте, пані Уляна на ворожнечу не зважає і відстоює культуру Коломиї. От, зокрема, і так звану «оптимізацію» в очолюваному відділі не бачить реальної можливості проводити, адже кожен працівник на вагу золота – заробітна плата невелика, а роботи виконують чимало: фестивалі, культурно-масові заходи, постійна просвітницька робота.
Питання фінансування стоїть нині настільки гостро, що під час колегії «геніальна» думка, як зекономити бюджетні кошти міста, виникла у соратниці по партії коломийського міського голови, свого роду рупора Ігоря Слюзара Галини Іномістової. Так, як одіозний Жиріновський у Путіна бере удар на себе, так і Галина Іномістова вирішила взяти весь удар на себе і запропонувала  об’єднати музичні школи. Але от красномовності і нахабства пані Іномістовій трохи не вистачило, та й факти не на користь «економних» очільників міста.

Обидві школи мають 100-відсоткову наповнюваність класів та навіть більше – дві школи не здатні забезпечити усіх охочих дітей навчатися музики, тож уже не один рік у закладах існують черги і, за словами директорів, об’єднання двох самодостатніх установ – це не що інше, як скорочення працівників, а, відповідно, і зменшення кількості учнів… Керівники закладів сподіваються, що влада ще не наскільки безголова, аби руйнувати те, що створювалось десятиліттями і нині працює на благо суспільства.

 «Найгостріше наразі стоїть питання фінансування установ культури в Коломиї, і нашої школи зокрема. Щодо об‘єднання шкіл в одну, то це нереально, тому що в нашій школі, як і в першій, є 100-відсоткова мережа. У нас повністю наповнені класи і понад те, нині у школах є черги дітей, яких ми, на жаль, не можемо прийняти, бо наша мережа налічує максимум 200 учнів. Закрити установу – означає залишити дітей без мрій і на вулиці. Такий крок – не є свідомим, я сподіваюсь, керівники міста не підуть на це. Нещодавно нам запропонували скоротити, але не працівників, а робочі години, власне потрібно зробити оптимізацію так, щоб діти не постраждали.
Але скорочення кількості додаткових занять - це є мінус для розвитку учнів, і він в певній мірі таки шкодить процесу навчання, але ми мусимо виходити з цього положення і мабуть з вересня будемо підвищувати оплату за навчання», - зазначила директор Коломийської дитячої музичної школи №2 ім. Галини Грабець Наталія Алєксєва.

Як розповіла пані Наталя, такої «оптимізації» вимагає міський голова Ігор Слюзар задля економії бюджетних коштів. Напевне, очільник міста рідко бачить своїх дітей і не зовсім до кінця розуміє, що залишає обдаровану юнь без можливості вдосконалювати свої вміння. До того ж здорожчання навчання може значно вплинути на кількість дітей, адже тих, хто живе в родині з середнім достатком, збільшення платні може змусити задуматись над тим чи продовжувати займатися музикою чи придбати щось найнеобхідніше… По суті міський голова своїми руками хоче позбавити Коломию здобутків у класичній музиці…

Теперішньому становищу дивується й обурюється і директор Коломийської дитячої музичної школи №1 Богдан Іванчук: «За десять років моєї праці на посаді директора цієї установи я не пригадую такого ганебного становища. Звісно, було нелегко, але зараз навпаки, за логікою речей, все мало б прогресувати і йти до кращого, а на жаль, все повертається до гіршого. Варто відзначити, що нині із 57 шкіл естетичного виховання в нашій області коломийські за рівнем навчально-виховного процесу отримали найвищі бали, а наша школа №1 вкотре в обласному рейтингу посіла перше місце. Але за відсутності фінансування такого рівня досягнути буде важко, а багато колективів можуть просто перестати існувати. Кожна година відіграє важливу роль, адже все розподілено вже і так в доволі стислому форматі, і ще скорочувати години - це означає забирати знання від учнів, яких нині у школі навчається 480.

Дуже прикро, що влада вибрала такий підхід до фінансування культури, адже ці рамки в 62% просто згублять надбання десятиліть і, схоже, опустять той високий рівень знань, який є нині».

До слова, торік з ініціативи частини депутатів Коломийської міської ради з цією проблемою впоралися, просто дотували нестачу з другого кошика, цьогоріч такого вирішення проблеми влада не передбачає і наполягає на необхідності скорочення.
Депутати міської ради, присутні на колегії, такою ситуацією обурені.

«Я дуже подивований ставленням міського голови і його «команди» до вирішення проблем закладів культури у місті. Як добрий тато своїх дітей, має думати де знайти кошти, щоб їх прогодувати, мер має не шукаю варіанти, як зняти з себе відповідальність за їхню долю. Потрібно вишукати кошти в бюджеті, тим паче що це реально. Нехай команда міського голови скоротить видатки на своє утримання, і думаю, що тих коштів вистачить для обох музичних шкіл», – запропонував депутат Коломийської міської ради від «ВО «Батьківщина» Роман Бортейчук.

Його підтримав і депутат Коломийської міської ради, голова фракції «За зміни в Коломиї» Любомир Глушков: «Коломия завжди була центром культури і духовності і такою повинна залишатися навіть попри фінансові складнощі. Нині непроста ситуація в країні і наше головне завдання - зберегти те, що ми маємо.

 Сподіваюся, що ті проблемні питання, які пролунали, будуть взяті до уваги очільником Коломиї.

І відповідно депутатський корпус, міський голова, виконавчий комітет, керівники відділів докладуть максимум зусиль, щоб питання не оптимізації, а збереження і примноження культурно-духовних цінностей ми вирішили якомога швидше».

«Сподіваємося, що міський голова та його команда прислухаються до здорового глузду і знайдуть кошти не лише на дорогі автомобілі для власного комфорту, а й для нашого майбутнього – наших дітей», – наголошує голова фракції «Батьківщина» Сергій Федчук.

Дискусія тривала доволі довго, але в кінці кінців прийшли до спільної думки, що обидві школи місту потрібні і перед тим, як робити різкі кроки, необхідно спочатку дуже добре подумати про наслідки для майбутніх поколінь.

Наостанок Уляна Мандрусяк подякувала усім присутнім за увагу та висловила сподівання, що влада міста подбає про всебічний культурний розвиток містян.

«Дякую усім працівникам відділу культури і туризму, які надзвичайно професійно, відповідально і надзвичайно фанатично ставляться до своїх обов‘язків, незважаючи на ті обставини, які склалися з фінансуванням.

Факт залишається фактом – коштів нам справді не вистачає. Наша культура утверджувалася десятиліттями, і ми не можемо тільки тому, що формульний розрахунок не дозволяє утримувати ці установи, нині їх скоротити чи закрити. Формула для Донеччини, де не має належного рівня культури не підходить для високоосвічченої, інтелігентної Галичини.

Звісно, якщо б вони не функціонували на належному рівні, то можна було б порушувати питання оптимізації, а так – наші установи найкращі і найдостойніші в області, то питання про скорочення і закриття просто недоцільне», – підсумувала У. Мандрусяк.


Редакція тижневика "Коломийські ВІСТИ"
Категорія:Новини Івано-Франківськ| Перегляд:737| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): зарплата, Коломия, культура
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.