З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » ПР обирає прем'єра: або Азаров, або Ющенко.

ПР обирає прем'єра: або Азаров, або Ющенко.

фото ПР обирає прем'єра: або Азаров, або Ющенко.
Партія регіонів обирає, хто стане її союзником у новій коаліції: блок НУ-НС або комуністи. У першому варіанті прем'єрство світить  Віктора Ющенка. У другому -  Миколи Азарова, пише сьогодні газета  "Дело".

Одразу після відставки Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко, за яку вчора проголосували 243 народних депутати , президент Віктор Янукович зібрав у себе лідерів фракцій і закликав їх в найкоротші терміни створити нову коаліцію і сформувати уряд.

Партія регіонів готова до трьох варіантів розвитку подій.

Перший: створення коаліції на базі Блоку Литвина, Компартії та "позафракційних" депутатів, які вийдуть з НУ-НС і БЮТ.

Другий: коаліція Партії регіонів з НУ-НС і Блоком Литвина.

І, нарешті, третє: розпуск Верховної Ради у разі, якщо за 30 днів реалізація перших двох варіантів потерпить крах.

І все ж перспектива дострокових парламентських виборів дивує, оскільки всього два тижні тому Рада за ініціативою Партії регіонів, всупереч аргументам Тимошенко, проголосувала за скасування місцевих виборів, з формальної причини - відсутність коштів у бюджеті країни.

У зв'язку з цим виникає здивування, якщо Верховна Рада скасувала проведення чергових місцевих виборів через відсутність державного фінансування, то незрозуміло, на які кошти будуть проведені позачергові парламентські вибори.

Перший варіант найбільш вигідний "регіоналів" і комуністів. Оскільки в такому випадку прем'єр-міністром стає "регіонал" Азаров, проти якого виступають нардепи від НУ-НС.

У комуністів свій інтерес - вони не допускають НУ-НС в коаліцію і отримують контроль над гуманітарним блоком нового уряду.

Однак цей сценарій має один недолік. Для його реалізації потрібно змінювати законодавство, інакше створення коаліції може бути оскаржено в суді. Так, вчора нардепи від ПР зажадали змінити Регламент. З тексту закону пропонується вилучити норму про те, що коаліція формується депутатськими фракціями.

Коаліція з НУ-НС законодавчо бездоганна. Але в такому випадку Партії регіонів потрібно поступитися прем'єрське крісло, на яке претендує Віктор Ющенко.

Учора екс-глава його Секретаріату Віра Ульянченко підтвердила, що екс-президент хотів би попрацювати в прем'єрському кріслі. "Однією з головних гарантій є фігура лідера майбутньої коаліції." Наша Україна "готова бути учасником партнерської дієздатної коаліції, яку сформує Кабмін на чолі з Ющенком ", - заявила Ульянченко.

Водночас у Партії регіонів свій погляд на кандидатуру прем'єра. "У нашої партії є тільки одна кандидатура прем'єра - Микола Азаров", - зазначив "регіонал" Володимир Рибак. Проте, за його словами, останнє слово за президентом.

"Бютівський" юрист Святослав Олійник зазначає, що для реалізації другого варіанту коаліції (за участю комуністів і позафракційних депутатів) потрібно буде близько двох-трьох тижнів. Велику частину цього часу займе підготовка та затвердження нової законодавчої бази.

Зокрема можуть бути прийняті законодавчі зміни, які дозволять депутатам виходити з фракцій, але при цьому не втрачати депутатський мандат. По суті, мова йде про скасування так званого імперативного мандата.

"Це нововведення розв'яже руки парламентаріям, які зможуть виходити з фракцій, створювати нові об'єднання і вже таким чином сформують пропрезидентська більшість", - вважає Олійник.

З таким же успіхом до нової коаліції може потрапити навіть частина "бютівців". Вже за підсумками вчорашнього дня стало зрозуміло, що як мінімум семеро людей, які проголосували за відставку свого лідера, готові співпрацювати з командою Януковича. Саме цей контингент буде використаний для формування резерву голосів для майбутньої коаліції.

Міністерські крісла вже поділили: а тут все старі обличчя

Поки коаліція тільки формується, в стінах парламенту і адміністрації президента йде активний поділ портфелів. Як стало відомо, міністром палива та енергетики бажає бути Юрій Бойко, який вже працював на цій позиції в минулому уряді Януковича.

Проте зараз, за сценарієм "регіоналів", близьких до Андрію Клюєву і Ріната Ахметова, цю посаду повинен зайняти народний депутат Сергій Тітенко, повноваження якого будуть зосереджені в основному в сфері електроенергетики.

У свою чергу Бойко буде запропонована позиція віце-прем'єра з ПЕК і монопольний вплив на газовий сектор. Самого Клюєва готують в перші віце-прем'єри. Також в обох фракціях багато бажаючих зайняти крісло міністра вугільної промисловості. За інформацією ЗМІ, за вступ до коаліції 6 депутатів від Української народної партії, що входить до НУ-НС, "регіонали" обіцяють віддати це крісло Олександру Клименку.

Однак він не підтверджує цю інформацію. "Поки нам ніхто нічого не пропонував", - запевнив Клименко. Разом з тим депутат волею-неволею вже встиг нажити собі прямих конкурентів у Партії регіонів.

Відомо, що на посаду глави Мінвуглепрому хоче повернутися Сергій Тулуб. Активну участь у переговорах за розподіл крісел бере і нинішній голова фракції НУ-НС Микола Мартиненко. За словами його соратників, народний депутат за лояльність до нової влади претендує отримати Міністерство екології та "Енергоатом".

Але і тут конкуренція дуже висока. На "Енергоатом" претендує також "регіонал" Андрій Деркач, який очолюючи компанію при останньому уряді Януковича.

Посаду міністра транспорту активно пророкують народному депутату Василю Джарти. А головним претендентом на посаду керівника Державної податкової адміністрації стане Віталій Хомутиннік. Депутат обіймав посаду голови податкової адміністрації при опозиційному уряді і тривалої час пропрацював у податковому комітеті парламенту.

За наявною інформацією, в кріслі міністра не проти залишитися і один з колишніх соратників Юлії Тимошенко - міністр економіки Богдан Данилишин. У день інавгурації Януковича він був одним з тих, хто порушив табу Тимошенко і з'явився на церемонії. Як повідомили джерела в адміністрації президента, минулої суботи Данилишин наніс візит Януковича, де й виклав своє бачення економічної ситуації в країні.

Втім, вчора Данилишин не увійшов до числа тих семи "бютівців", які проголосували за відставку Тимошенко.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:1231| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.