З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Підстав для зміни газових контрактів з Україною у Росії не вбачають

Підстав для зміни газових контрактів з Україною у Росії не вбачають

фото Підстав для зміни газових контрактів з Україною у Росії не вбачають
Україна і РФ обговорюють питання формули ціни на газ, гарантованого обсягу прокачування через Україну і зниження обов'язкового обсягу закупівлі газу. Про це заявив сьогодні, 30 травня, віце-спікер Держдуми РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв. При цьому він підкреслив, що особисто не змінив своєї позиції з питання відносин з Україною в газовій галузі. "Моя позиція не змінилася – я не бачу підстав для зміни умов", - сказав Язєв, передає УНІАН.

"Три питання обговорюються: формула ціни на газ, мінімальні обсяги прокачування і зменшення обсягів обов'язкового відбору", - сказав він.

При цьому Язєв уточнив, що всі ці питання обговорювалися під час візиту керівника ВАТ "Газпром" Олексія Міллера до Києва 24 травня.

Він уточнив, що в питанні прокачування гарантованого обсягу газу для України транзитний тариф "не такий важливий".

Язєв зазначив, що всі ці питання обговорюються і будуть винесені на розгляд під час зустрічі прем'єр-міністрів двох країн 7 червня в Москві, а також на зустрічі президентів, яка відбудеться орієнтовно 14 червня.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Україна та Росія узгодили умови, на яких вони готові обговорювати підписання нових контрактів на постачання газу. Сторони домовилися, що відповідні переговори пройдуть 7 червня в Москві. У Росії перспективи переговорів пов'язують з готовністю України йти на поступки в питанні управління газотранспортною системою.

Алгоритм перегляду газових угод Україна і Росія обговорять 7 червня на засіданні комісії з економічного співробітництва в Москві, повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров. За словами глави уряду, він надіслав своєму російському колезі Володимиру Путіну листа, в якому виклав основні аргументи і пропозиції української сторони.

У листі пропонується підписати нові угоди до вересня, запевняє високопоставлене джерело в Міненерго. Київ наполягає на перегляді формули формування ціни російського газу, внаслідок чого його вартість повинна знизитися з 350 до 240 дол за тисячу кубометрів.

"У Москві не проти перегляду договорів, але чекають, що Україна піде на поступки, - заявило джерело. - Мова може йти про вступ України до Митного союзу або створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому" в тому або іншому вигляді". За його словами, в міністерстві визнають, що альтернативний спосіб перегляду угод - суперечка в Стокгольмському арбітражі - навряд чи закінчиться успіхом. При цьому тяганина може ускладнити відносини з "Газпромом", що позначиться на позиціях України як транзитера російського газу.

Як відомо, ціна російського природного газу, що імпортується до України, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м в четвертому кварталі 2010 року.

У другому кварталі цього року вартість газу зросла до 297 дол за 1 тис куб м.

Як повідомлялося, 28 квітня розпочала роботу українсько-російська переговорна група, мета якої - оптимізація чинних домовленостей у газовій сфері.

Домовленостей про створення групи було досягнуто під час переговорів президента України Віктора Януковича і президента Росії Дмитра Медведєва в Києві 26 квітня. У ході переговорів з Януковичем Медведєв, за даними джерел видання, сприйняв інформацію про несправедливість нинішніх умов ціноутворення на газ.

Згідно з поданими на переговорах розрахунками Кабінету міністрів, в IV кварталі 2011 року ціна за тисячу кубометрів газу для кінцевого споживача може досягти 510 доларів з урахуванням, з одного боку, 100-доларової знижки, а з другого - ПДВ і транспортування.

За даними джерел, позиція української сторони в ході роботи переговорної групи буде полягати в наступному: "Справедлива ціна на газ для України - це німецька ціна мінус транзит і мінус 100-доларова знижка за перебування на території країни Чорноморського флоту РФ". Мова також може йти про зниження коефіцієнта за обсяг споживаного газу, про сезонні знижки, а також про зміну тарифу за зберігання.

Цілком можливо, що іншим варіантом вирішення питання може розглядатися заміна базового значення формули цінового розрахунку.

21 квітня прем'єр Микола Азаров повідомив, що Україна неухильно виконуватиме чинну угоду з Російською Федерацією про постачання природного газу і при цьому буде домагатися перегляду формули ціни на газ.

"Ми його (контракт) виконуватимемо доти, доки не домовимося з Росією про перегляд цього кабального - я ще раз підкреслюю - для України договору", - сказав глава українського уряду.

При цьому він наголосив, що угода виписана таким чином, що Україна не може її розірвати в односторонньому порядку.

Як відомо, згідно з формулою, ціна на російський газ для України у IV кварталі 2011 р. становитиме 347 дол/тис куб м. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Якщо взяти формулу, в I кварталі у нас вхідна ціна на газ - 264 дол (за 1 тис куб м), II кварталі - 293 дол, III - кварталі 313 дол, а в IV кварталі - 347 дол. Це велика ціна навіть з урахуванням знижки у 100 дол", - сказав він.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, в IV - 208 дол. Отже, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становила 228 дол за тисячу кубометрів.

У березні 2010 року держхолдинг імпортував газ на суму 576 млн дол, в квітні - на 419 млн дол, в травні - на 730 млн дол, в червні - на 710 млн дол, в липні - на 780 млн дол, в серпні - на 711 млн дол, у вересні - на 715 млн дол, в жовтні - на 1,063 млрд дол, в листопаді - на 1,043 млрд дол, в грудні - на 1,078 млрд дол, в січні-2011 - 1,4 млрд дол, в лютому - 1,6 млрд дол.

Представники російської газової монополії раніше неодноразово заявляли, що "Газпром" не має наміру переглядати формулу ціни на газ для України.

"В даний час постачання до України здійснюються за ціною на 30% нижчою, ніж для європейських країн. Ніяких змін формули ціни при перегляді контрактів ми не плануємо", - говорив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.
Категорія:Економіка| Перегляд:749| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): росія, Росії, підстави, зміна, газовий контракт, Україна
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.