З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини світ » Мова жестів стала другою державною в Ісландії

Мова жестів стала другою державною в Ісландії

фото Мова жестів стала другою державною в Ісландії
Депутати ісландського парламенту - Альтингу - проголосували на підтримку законопроекту, згідно з яким мові жестів, що використовують глухонімі, було присвоєно статус державної й офіційної мови.

За даними ЗМІ, проект схвалено одноголосно. На засіданні, крім депутатів, були присутні члени Асоціації глухих Ісландії, які боролися за підвищення статусу мови жестів протягом більш ніж 20 років, повідомляє Lenta.ru.

Відповідно до нового закону, глухі та глухонімі отримують право вказувати мову жестів як свою першу мову. До ухвалення проекту статусом офіційної і державної мови в країні володіла тільки ісландська.

Коментуючи рішення Альтингу, управляючий директор Асоціації глухих Ісландії Таті Рейнссон зазначив, що раніше в жодній країні світу мова жестів не отримувала офіційного статусу. Поміж тим, у 2006 році аналогічне рішення щодо мови для глухонімих було прийнято в Новій Зеландії.

Ще в 2009 році подібне рішення ухвалив парламент Угорщини, визнавши "мову жестів" глухонімих офіційною мовою в країні. Розробники закону вважають, що визнання мови жестів "самостійною, природною угорською мовою" дозволить повніше дотримувати права глухонімих представників угорського суспільства в різних життєвих ситуаціях.

А минулого року Спільнота сліпих і глухих Киргизстану в рамках конституційної реформи, ініційованої новим керівництвом республіки, запропонувала, щоб у новій редакції основного закону мові жестів було надано офіційний статус.

А ось у Німеччині планують побудувати перший в Європі університет, викладання в якому вестиметься на мові жестів. "Слухати" лекції зможуть і студенти-іноземці.

Національні мови глухих визнано на державному рівні ще в 32 країнах світу. На Заході такий підхід вважають адекватним: згідно зі статистикою Всесвітньої асоціації глухих, 4-10% населення Європи страждають від проблем зі слухом.
Категорія:Новини світ| Перегляд:669| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): законопроект, парламент, друга державна мова, статус, Ісландія, мова жестів, депутати
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.