З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини світ » Москву просять бути скромнішою. Відбувся собор Вселенських патріархів Православної церкви.

Москву просять бути скромнішою. Відбувся собор Вселенських патріархів Православної церкви.

фото Москву просять бути скромнішою. Відбувся собор Вселенських патріархів Православної церкви.
Патріархи чотирьох найстарших Православних церков світу закликали Російську православну церкву (РПЦ) дотримуватися своєї канонічної території. У турецькому Стамбулі (стародавньому Константинополі) патріархи Константинопольський (і Вселенський), Олександрійський, Антіохійський, Єрусалимський, а також предстоятель автокефальної церкви Кіпру зібрали спеціальний собор, передає ТСН.

Патріархи і Архієпископ Кіпрський наголосили на необхідності поважати й суворо дотримуватися географічних кордонів для всіх православних церков. Цими словами патріархи натякнули на невизнання канонічного статусу Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) як "невід'ємної частини" РПЦ.

Нагадаємо, що в томосі 1924 року - патріаршому посланні, на яке часто посилаються, - Константинопольський патріархат констатував, що ніколи законним чином не відмовлявся від своєї юрисдикції над Київською митрополією (що включала територію сучасної України, Бєларусі, Литви, Східної Польщі та ін. - ред.).

Стосовно ж усього Московського патріархату та його канонічних кордонів, Константинопольський собор дотримується томосу 1589 року, згідно з яким територія нинішньої України не входить до складу Московського патріархату (як і територія Бєларусі та решти вищезазначених країн - ред.).

Конфлікт полягає в тому, що патріарх Московський Кирило (Гундяєв) блокує багато рішень найстаріших Православних церков світу - Константинопольської, Олександрійської, Антіохійської, Єрусалимської. Собор предстоятелів найстарших патріархатів вважає, що РПЦ необґрунтовано бачить себе на чолі світового православ'я.

Через нові рішення собору Московський патріархат може втратити не тільки вплив, але й буде змушений розміщувати свої церкви тільки на території Росії.

Патріархи чотирьох найстаріших церков світу мають намір скликати Великий (Всеправославний) собор - найвище уповноважене зібрання Вселенської Православної церкви, що може вирішити конфлікт з РПЦ. Але через систему, за якою ухвалюється таке рішення, ще з лютого цього року рух у напрямку скликання собору припинився.

Стамбул (Константинополь) є престольним градом Константинопольського патріарха, якому надається "першість честі" серед православних церков.

Перелік рішень Собору предстоятелів найдавніших патріархатів та автокефальної Церкви Кіпру, відомого також як Саміт пентархії, оприлюднено 3 вересня в спеціальному комюніке.

Нагадаємо, цього року патріарх Московський Кирило відвідав Україну на 25-ті роковини Чорнобиля, потім приїздив у Донецьк і Харків на 90-й ювілей митрополита Никодима (Руснака), а в липні - на відзначення дня Хрещення Русі. 2010 року патріарх Кирило тричі був в Україні. Черговий приїзд Московського патріарха до України заплановано на 14-15 вересня цього року.
Категорія:Новини світ| Перегляд:705| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.