З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » КС ухвалив рішення у справі щодо легітимності "коаліції тушок"

КС ухвалив рішення у справі щодо легітимності "коаліції тушок"

фото КС ухвалив рішення у справі щодо легітимності "коаліції тушок"
Конституційний суд чітко визнав право кожного окремого депутата, незалежно від фракційної приналежності, входити до складу парламентської коаліції. Власне, цього і домагалась Партія регіонів. Відмінність вчорашнього рішення від позиції з цього ж питання двохрічної давності судді мотивували новоприйнятим законом про регламент роботи Верховної Ради.

Це випливає з копії вчорашнього вердикту КС, яка потрапила в ЗМІ, щодо звернення депутатів від Партії регіонів розтлумачити частину шостої статті 83 Конституції України в контексті процедури формування парламентської коаліції. Його планують оприлюднити завтра, 8 квітня.
Рішення було проголосоване одинадцятьма голосами суддів з вісімнадцяти, передає "Главком".

Як повідомлялося, 68 народних депутатів від Партії регіонів звернулися в КС з поданням, в якому просили дати офіційне тлумачення положень частини 6 статті 83 Конституції, а також частини 4 статті 59 регламенту Верховної Ради щодо можливості окремих народних депутатів брати безпосередню участь у формуванні коаліції депутатських фракцій.

Також аналогічне подання було надіслано до КС депутатами фракції БЮТ.

Річ у тому, що 11 березня в парламенті було оголошено про створення коаліції депутатських фракцій "Стабільність і реформи". До її складу увійшли фракції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, а також окремі народні депутати.

За даними ЗМІ, щонайменше 11 суддів КС із 18 вважають, що нинішню парламентську коаліцію створено законно.

Це дратує опонентів "біло-блакитних", оскільки є рішення Конституційного суду України 2008 року, яке прямо забороняє утворювати коаліцію не фракціями.

"Залежно від того, хто уряд, хто більшість у парламенті, в залежності від цього Конституційний суд ухвалює або одне, або діаметрально протилежне рішення", - заявила напередодні лідер опозиції Юлія Тимошенко. Вона вважає, що суддів, які назвуть коаліцію легітимною, необхідно звільнити.

Її політична сила буде ініціювати відставку суддів КС, якщо вони підтримають чинну парламентську коаліцію. Екс-прем'єр додала, що її фракція буде вносити відповідні проекти постанов до Верховної Ради, а також звертатиметься з проханням до З'їзду суддів зібратися на позачергове засідання і звільнити тих суддів КС, які визнають формування коаліції на індивідуальній основі таким, що відповідає Основному Закону. "Минулого тижня відбулося рейтингове голосування за вказаним поданням, яке показало, що лише сім суддів з 18 поки що залишаються на позиції закону і не піддаються тиску влади", - заявила лідер БЮТ.

Крім того, вона заявляла про підкуп суддів . У зв'язку з цими словами за її перевірку взялися МЗС і Генпрокуратура.

Прихильники Тимошенко також вважають, що своїм рішенням КС може підтримати чинну парламентську коаліцію.

Так, голова комітету Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності "бютівець" Віктор Швець заявив, що "за тією інформацією, яка є у нас, шостого квітня КС може ухвалити таке рішення", пише сьогодні видання "Экономические известия".

Депутат додав, що якщо суд підтвердить легітимність коаліції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина й окремих депутатів, то цим самим в Україні буде відкрито можливість для здійснення антиконституційних дій в більш широкому масштабі.

Незважаючи на гучну заяву Тимошенко про звільнення деяких суддів, у неї немає дієвих важелів впливу на КС. Адже суд складається з 18 суддів - по шість від президента, Верховної Ради та З'їзду суддів. У Раді не знайдеться достатньої кількості голосів для звільнення суддів КС, так само як і Тимошенко не зможе вплинути на З'їзд суддів.

Глава Мін'юсту Олександр Лавринович вважає, що ініціативи Тимошенко обмежаться критичними зауваженнями. "Своїми сьогоднішніми заявами вона чинить тиск на суддів КС перед їх вердиктом щодо правомірності чи неправомірності парламентської коаліції", - заявив учора міністр.

"Регіонал" Олександр Стоян сказав, що "нам неважливо, яке це буде рішення. Заяви Юлії Тимошенко - не більш ніж політтехнологія".

Політологи не бачать підстав для визнання коаліції легітимною

Разом з тим екс-президент Віктор Ющенко впевнений, що КС визнає чинну коаліцію нелегітимною. За його словами, "якщо мати мораль, то ніякої дискусії навколо цього питання немає. Відповідь дуже просто і чітко виписана у Конституції, тим більше що у 2008 році Конституційний суд вже давав тлумачення з цього приводу".

Політологи також сумніваються, що Конституційний суд має підстави визнати нову коаліцію легітимною. Таку думку сьогодні на прес-конференції в Києві вже висловили політологи Анатолій Луценко, Михайло Погребінський і Віктор Небоженко, передає УНІАН.

Зокрема, на переконання Луценка, якщо нове коаліційне формування буде визнано конституційним, то це дуже великий крок назад від європейських стандартів.

"Це потягне за собою повну дестабілізацію парламенту через рік, оскільки ця система не передбачає політичної відповідальності, в тому числі перед виборцями. Це призведе до того, що ця конструкція почне руйнуватися зсередини сама по собі", - сказав експерт.

Водночас Погребінський з цього приводу зазначив, що він не знає, "яка логіка може бути, щоб виправдати конституційність цієї коаліції".

Разом з тим він підкреслив, що у разі ухвалення рішення про нелегітимність коаліції це стане ознакою дестабілізації. Проте він погодився з колегою, що "ті, хто сьогодні хоче легітимізації коаліції, через рік-два будуть кричати "ґвалт".

У свою чергу Небоженко зазначив, що у разі позитивного рішення у справі про порядок формування коаліції на основі індивідуального членства депутатів Конституційний суд може втратити до себе довіру і припинити існування як такий.

Подейкують, що рішення КС щодо коаліції вигідне для Тимошенко

Тимчасом у політичних колах курсує версія про те, що екс-прем'єр може мати користь від остаточно узаконеного порядку формування коаліції.

Формально залишаючись в опозиції, лідерка БЮТ може співпрацювати з президентом України Віктором Януковичем на парламентському рівні за допомогою перебіжчиків. Що зведе нанівець вплив Блоку Литвина і комуністів.

БЮТ і Партія регіонів робили невдалі спроби об'єднатися заради змін Конституції у вересні 2008 р. - тоді Рада протягом двох тижнів ухвалювала законопроекти, написані тодішнім першим віце-спікером Ради Лавриновичем і одним з найвпливовіших юристів БЮТ Андрієм Портновим. До речі, минулої п'ятниці Портнов указом президента призначений заступником голови Адміністрації президента і буде опікуватися питаннями судової реформи.

"Регіонали" ж кажуть, що з екс-прем'єром неможливо вести будь-які переговори. "Юлія Тимошенко намагається впливати на процеси у своїй фракції, але всі вони відбуваються без її участі, у тому числі і перехід депутатів до коаліції", - заявив депутат від Партії регіонів Василь Хара.

У БЮТ прикидають, скільки ще депутатів може залишити фракцію заради союзу з "регіоналами". За підрахунками спікера Володимира Литвина, потенційних дезертирів у БЮТ знайдеться ще близько двадцяти людей. За підрахунками всередині фракції БЮТ, парламентську більшість може поповнити ще близько 25-27 перебіжчиків.

Президент України, у свою чергу, заявив, що готовий оголосити нові парламентські вибори, якщо Конституційний суд ухвалить рішення, яке поставить під сумнів легітимність коаліції. Проте в опозиції впевнені, що Янукович у жодному разі не піде на розпуск Верховної Ради.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:786| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.