З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаві події » Крига Антарктиди розтане через тисячу років навіть за повної заборони на парникові викиди

Крига Антарктиди розтане через тисячу років навіть за повної заборони на парникові викиди

фото Крига Антарктиди розтане через тисячу років навіть за повної заборони на парникові викиди
Посилення глобального потепління клімату не припиниться щонайменше найближчу тисячу років навіть за повної заборони парникових викидів в атмосферу, починаючи з 2100 року, і це призведе до танення льодовиків у західній частині Антарктиди до 3000 року. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience в неділю, передає РИА "Новости".

Науковці спробували змоделювати кліматичні наслідки сценарію, згідно з яким використання викопних вуглеводнів буде повністю припинено і більше не буде антропогенних викидів вуглекислого газу в атмосферу.

"Нам було цікаво, наскільки швидко може відбутися повернення назад поточних тенденцій у кліматі і чи можуть ці тенденції посилитися", - сказав провідний автор публікації - професор Шон Маршалл з Університету Калгарі, слова якого наводить прес-служба цієї організації.

Автори модельного дослідження за допомогою своєї комп'ютерної моделі показали, що Північна і Південна півкулі Землі помітно відрізняються за сприйнятливістю до потепління - у Північній півкулі до кінця третього тисячоліття спостерігатиметься повільне повернення клімату до початкових параметрів, тоді як клімат Південної півкулі реагуватиме на зміни концентрації вуглекислоти у повітрі з великою затримкою.

У результаті такі регіони планети, як територія сучасної Канади, можуть до 3000 року значною мірою повернутися до сучасних кліматичних параметрів, тоді як у Південній півкулі спостерігатиметься постійне наростання середньорічних температур. Це призведе, зокрема, до опустелювання 30% родючих земель північної частини Африки і потепління вод поблизу берегів Антарктиди приблизно на 5 градусів Цельсія, що неминуче викличе повне танення льодовиків західної частини цього континенту.

Такі відмінності науковці пояснюють повільним змішуванням вод північної частини Атлантичного океану з південними водами Атлантики. "Така інерційність середніх і глибоководних течій, що впадають у південні води Атлантики, означає, що викиди Со2 в атмосферу, що мали місце в минулому сторіччі, тільки зараз починають призводити до підвищення температури води", - додав Маршалл.

Науковці також продемонстрували, що подальше потепління призведе до посилення вітрів і супроводжуватиметься інтенсивнішим перемішуванням вод, а отже - й інтенсивнішим перенесенням тепла з поверхневих вод у глибинні водні маси.

Тепер науковці планують точніше визначити тимчасові рамки, в яких має відбутися танення льодів Західної Антарктиди.

За прогнозами експертів ООН, до 2030 року зміна клімату побічно призведе до смерті 1 млн людей щорічно, а також до збитків світовій економіці у розмірі 157 млрд доларів.

Тим часом експерти британської Метеорологічної служби дійшли висновку, що глобальне потепління в останні десятиліття наростає швидше, аніж прогнозувалося раніше. Середні світові температури у 2010 році можуть виявитися найвищими з початку ведення статистики у 1850-х роках.
Категорія:Цікаві події| Перегляд:645| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.