З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » Коаліції надалі немає. Пішов відлік часу до дострокових виборів

Коаліції надалі немає. Пішов відлік часу до дострокових виборів

фото Коаліції надалі немає. Пішов відлік часу до дострокових виборів
Голова Верховної Ради  Володимир Литвин оголосив про припинення діяльності парламентської коаліції.

"Станом на сьогодні в апараті (парламенту - ред.) немає документа коаліції. Тому я оголошую про припинення існування коаліції", - заявив спікер.
"Сьогодні реально засвідчили свій вихід з коаліції, на жаль, наші партнери з "Нашої України - Народної самооборони"... По суті, вони вийшли з коаліції і цим зупинили або ліквідували її роботу", - зазначив він.

Коаліція демократичних сил у Верховній Раді України була сформована у грудні 2008 року. До неї увійшли фракції Блоку Юлії Тимошенко, "Нашої України - Народної самооборони" і Блоку Литвина.

Згідно з Конституцією України, принципи формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України встановлюються Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України.

У зв'язку з новоприйнятим на початку лютого Регламентом Верховної Ради, 17 лютого спікер парламенту зажадав від коаліціонерів в 10-денний термін надати 226 підписів на підтвердження існування коаліції. Литвин зазначив, що згідно з регламентом, списки депутатів є невід'ємною складовою частиною угоди про створення коаліції.

У БЮТ одразу ж заявили, що підписи надавати не будуть, тому що на момент створення коаліції цей регламент ще не мав законної сили. Учора відмовилися надавати свої підписи і в НУ-НС.

Литвин і раніше говорив про свою готовність оголосити про припинення діяльності наявної коаліції, членом якої був і блок його імені. "У мене немає іншого виходу", - сказав він у понеділок журналістам.

Незважаючи на те, що коаліція де-юре існувала, де-факто вона вже давно не працює. У минулому році коаліція не прийняла жодного рішення. Більше того, її члени "допомогли" опозиційній фракції Партії регіонів на чолі з нинішнім президентом Віктором Януковичем відправити проект урядового бюджету-2010 на доопрацювання.

Сьогодні у зв'язку розпадом коаліції і де-юре, у Януковича з'явилася можливість розпустити Верховну Раду, призначивши дочасні парламентські вибори.

Так, згідно з Конституцією, президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції.

Отож від сьогодні доля українського парламенту може складатися за двома сценаріями: або незабаром буде створена нова "біло-блакитна" коаліція, як на тому наполягає президент України, або Верховна Рада піде на дочасні вибори.

Щоправда, на руках спікера вже є проект коаліційної угоди від Партії регіонів. Поки ситуація з бажанням вже екс-коаліціантів бути в одній упряжці з Партією регіонів залишається неясною, а перспектива дочасних парламентських виборів дивує, адже лише два тижні тому Рада за ініціативою Партії регіонів, всупереч аргументам Тимошенко, проголосувала за скасування місцевих виборів з формальної причини - відсутність коштів у бюджеті країни.

У зв'язку з цим виникає питання: якщо Верховна Рада скасувала проведення чергових місцевих виборів через брак державного фінансування, то незрозуміло, на які кошти будуть проведені позачергові парламентські вибори.

У розвалі коаліції винен Литвин, стверджує голова фракції БЮТ

Тим часом в українському парламенті, вже за традицією, вирішують, не що робити, а хто винен у тому, що сталося. Так, про те, що причиною припинення існування коаліції стала позиція Блоку Литвина, заявив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко на засіданні ВР.

Після того як Литвин оголосив про припинення існування коаліції, Кириленко заявив: "Блок Литвина, по суті, вийшов з коаліції і, по суті, ліквідував її".

Лідер фракції БЮТ розцінив цю подію як сумний факт і зазначив, що суспільство має знати, "хто стояв біля витоків знищення демократичної коаліції".

Кириленко розповів, що на Погоджувальній раді Литвин запитав у голів фракцій, чи є коаліція. За її існування підняв руку тільки Кириленко, інші проголосували за те, що коаліції немає. Після цього Литвин вийшов до сесійної зали.

"Сьогодні на настійну вимогу чотирьох фракцій, і нам дуже дивно, що до цього приєдналися виконуючий обов'язки голови фракції НУ-НС Микола Мартиненко і лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров, було оголошено про розвал коаліції", - сказав Кириленко.

Водночас він зазначив, що депутати від НУ-НС не уповноважували Мартиненка робити відповідну заяву. Кириленко зазначив, що ці вимоги фракція БЮТ розцінює як вихід фракцій НУ-НС і Блоку Литвина зі складу коаліції.

"Саме це й дало підстави голові зробити таке оголошення, яке він зробив", - сказав Кириленко, зазначивши, що Литвин не мав жодних правових підстав оголошувати про розвал коаліції.

Проти Литвина готують позов - він не мав права оголошувати про розвал коаліції, кажуть в НУ-НС

Про те, що лідер іншої "складової" коаліції трьох фракції - НУ-НС - Мартиненко не був уповноважений заявляти про відсутність коаліції від імені фракції, заявили й два депутати НУ-НС - Борис Тарасюк та Роман Зварич.

Зварич наполягає на тому, що на Погоджувальній раді, після якої голова Верховної Ради Литвин оголосив про розпад коаліції, Мартиненко не мав права голосувати за припинення її діяльності, позаяк це не віддзеркалює позиції більшості депутатів фракції.

Крім того, Зварич вкотре повідомив про наміри оскаржувати дії Литвина, який оголосив про припинення діяльності коаліції, попри те, що жодна з фракцій не оголосила про вихід з її складу.

"А щоб розпалася коаліція, треба, щоб одна з фракцій вийшла з коаліції. Цього не відбулося. Натомість голова Верховної Ради зробив відповідне оголошення", - зауважив депутат.

На переконання Зварича, "голова Верховної Ради грубо порушив Конституцію та закон про регламент".

"Я особисто сьогодні готую адміністративний позов на такі процесуальні дії голови Верховної Ради, і найближчими днями я його зареєструю в адміністративному суді", - пообіцяв Зварич.

"Я глибоко переконаний, що цей позов має всі можливості бути задоволеним. З точки зору юриста, такий позов є залізобетонним", - додав він.

За словами Зварича, на даний момент у фракції НУ-НС немає 37 голосів на користь коаліції з Партією регіонів і "єдина група, яка заявила про те, що вона готова йти цим шляхом – це "Єдиний центр".

Частина НУ-НС хоче в коаліцію з ПР

А це закономірно, враховуючи те, що представники партії "Єдиний центр" вже ініціюють проведення переговорів щодо створення коаліції з фракцією Партії регіонів.

"Ми вчора стали ініціаторами, зібрали понад шість підписів для початку, за створення нової прагматичної коаліції", - сказав член фракції НУ-НС Михайло Полянчич журналістам у вівторок.

За словами депутата, ці підписи були віддані керівнику фракції НУ-НС. "Ми висловили пропозицію про те, що час формувати коаліцію", - сказав Полянчич.

На питання, з ким, на його думку, має бути сформована нова коаліція, депутат сказав: "Я думаю, що з переможцями. По-іншому не може бути".

На уточнювальне запитання, чи має він на увазі Партію регіонів, Полянчич сказав: "Імовірно".

У ПР кажуть, що попри розвал коаліції Литвин залишиться у своєму спікерському кріслі

У Партії регіонів, тим часом, не прогнозують змін у спікерському кріслі. Постанова Верховної Ради України про припинення діяльності коаліції фракцій Блоку Литвина, БЮТ і НУ-НС не вплине на посаду голови парламенту, як заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

"Спікера парламенту обирає не коаліція, а весь парламент, тому ця постанова на Володимира Михайловича (Литвина - ред.) не вплине", - сказав він на брифінгу у вівторок в парламенті.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:928| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.