З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Культура » Кінотеатри хочуть змусити платити за музику з фільмів

Кінотеатри хочуть змусити платити за музику з фільмів

фото Кінотеатри хочуть змусити платити за музику з фільмів
 Держслужба інтелектуальної власності хочу змусити кінотеатри оплачувати авторські відрахування за використання музики у фільмах, які вони показують. Про це повідомив Комерсант-Україна.

Державна служба інтелектуальної власності вже почала перевіряти деякі кінотеатри на предмет порушень законодавства у сфері авторського права. Перед цим до держслужби звернулось Українське агентство авторських і суміжних прав (УААСП) зі скаргою, що в кінотеатрах транслюється фільм "Духless", але не виплачуються авторські відрахування за музику, яка виконується в цьому фільмі. УААСП володіє в Україні правами на збір роялті за відтворення музики композитора Павла Єсеніна, що звучить в "Духless".

"УААСП ще два місяці тому попередило кінотеатри, що збиратиме роялті за музику, що виконується у фільмах", - розповів заступник генерального директора агентства Сергій Рогожин.

За його словами, у листі УААСП пояснюється, що таке право йому надали автори музики, тому тепер агентство вимагає від кінотеатрів укласти договір і віддавати йому 1% виручки. У разі ж відмови кінотеатрам загрожує судовий розгляд і штраф від 11 тис грн до 5,5 млн грн.

Юристи зазначають, що УААСП має досить високі шанси домогтися виплат відрахувань, оскільки згідно із законом у них таке право є, хоча досі подібної практики не було.

"Але щоб вимагати відрахувань, організація повинна надати кінотеатрам договори з правовласниками про передачу права збирати їхні кошти", - зауважив старший юрист юридичної фірми Astapov Lawyers з питань інтелектуальної власності Анатолій Кодинець.

Рогожин, зі свого боку, зазначає, що агентство уклало договір з Російським авторським товариством (РАТ), тому надати договори для УААСП не проблема.

За словами Кодинця, агентство має також довести, що авторські відрахування не були виплачені композиторам і виконавцям творцями фільму. Директори кінотеатрів вважають, що змушувати їх платити за музику неправильно. За словами директора київського кінотеатру "Жовтень" Людмили Горделадзе, такі відрахування повинні платити не кінотеатри, а кінопрокатники. Хоча, з її слів, в Росії РАТ змогло домогтися таких прав, не надаючи доказів.

"Організація РАТ збирає в Росії роялті за використання музики з усіх кінотеатрів, і подальша доля цих грошей невідома. Наприклад, американські автори їх не забирають — всі свої права вони передають виробникові фільму", - пояснила Горделадзе.

Першими листи від УААСП отримали невеликі кінотеатри, з-поміж яких, наприклад, "Жовтень".

А ось генеральний директор групи компаній B&h (мережа кінотеатрів "Кінопалац") Богдан Батрух і фінансовий директор групи "Лінія кіно" (мережі "Лінія кіно" і "Оскар") Галина Шевченко кажуть, що до них агентство поки що не зверталося.

"Можливо, держоргани висунули такі вимоги тільки до окремих кінотеатрів, на які легко натиснути", - припускає Шевченко.

"У нинішніх умовах роботи такі претензії можуть призвести до трагічних наслідків для невеликих кінотеатрів", - зазначила Людмила Горделадзе.

Зі слів Богдана Батруха, кінотеатрам дістається 50% зборів від прокату фільму (торік вони становили 800 млн грн).

"Але зараз перед невеликими кінотеатрами стоїть завдання купити устаткування для цифрового кінопоказу. Більшість копій надходять на цифрових носіях, а через пару років плівкової технології не буде взагалі. Це по 100 тис євро на кожен зал. Невеликі кінотеатри рахують кожну копійку, і втрата 1% виручки, а тим більше штраф на 5 млн грн, може призвести до їхнього закриття", - підкреслила Горделадзе.

Раніше повідомлялося, що Міністерство культури створить раду з питань кінематографії задля відродження українського кіно.
Категорія:Культура| Перегляд:854| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.