З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Культура » Картини найдорожчого українського художника прагнуть відсудити в України

Картини найдорожчого українського художника прагнуть відсудити в України

фото Картини найдорожчого українського художника прагнуть відсудити в України
Шевченківський райсуд Києва ухвалив рішення щодо передачі картин відомого художника Миколи Глущенка його онуці Ларисі Глущенко, яка проживає в США, передає "Комсомольская правда".

Представники Державного архіву-музею, де зберігаються картини, збираються подавати апеляцію.

Два роки триває позов між Ларисою Глущенко й Держархівом, якому відразу після смерті художника (в 1977 році) його вдова передала 54 картини. Архівісти стверджують: передані в дар картини не є частиною спадщини онуки художника. Й обережно висловлюються на тему того, що за всіма судовими справами стоять впливові колекціонери, які хочуть викупити полотна для приватних колекцій. Глущенко тепер, мабуть, найдорожчий український художник. Вартість його робіт коливається від 20 тисяч до 150 тисяч доларів.

Тимчасом роботи Миколи Глущенка мають не лише художню, а й історичну цінність.

Річ у тім, що Глущенко був не тільки художником, а й радянським розвідником. Під псевдонімом Ярема з 1925 по 1934 роки він постачав чекістів дуже цінною інформацією.

Народився майбутній художник на Дніпропетровщині 1901 року. 17-річним Глущенко потрапив у Добровольчу армію Денікіна. Після перемоги червоних втік до Німеччини. Там закінчив приватну художню школу, а потім - вищу школу образотворчого мистецтва. В 1920-ті молодого художника матеріально підтримували гетьман Скоропадський, письменник і політик Володимир Винниченко.

Олександр Довженко, який працював тоді в радянському консульстві в Берліні, допоміг Глущенку одержати паспорт громадянина СРСР. Приблизно в той час художника й завербувала радянська розвідка.

А на одній із виставок міністр закордонних справ III Рейху Ріббентроп, звертаючись до Глущенка від імені фюрера, сказав, що Гітлер вважає його одним із найкращих пейзажистів Європи й на пам'ять дарує альбом із власними акварельними малюнками.

Після смерті Миколи Глущенка його дружина Марія Давидівна попросила професора академії мистецтв України Михайла Олександровича Криволапова зберегти альбом акварелей Гітлера. Зрештою альбом віддали секретареві ЦК з ідеології Олександрові Капту. Він і забрав альбом. Що далі з акварелями сталося - невідомо.

Зараз альбом з акварелями Гітлера оцінюється в кілька мільйонів доларів.

Зазначимо, 2009 року три акварельні малюнки, як вважають, пензля Адольфа Гітлера, були продані в Німеччині за 42 тисячі євро.
Категорія:Культура| Перегляд:1798| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.