З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Кабмін збільшив капітал "Укрексімбанку" на 4,6 млрд грн

Кабмін збільшив капітал "Укрексімбанку" на 4,6 млрд грн

фото Кабмін збільшив капітал "Укрексімбанку" на 4,6 млрд грн
Минулого тижня капітал державного "Укрексімбанку" був збільшений на 4,6 млрд грн, як і планував Кабмін Юлії Тимошенко. Про те, що статутний фонд держбанку був збільшений, свідчить статистика Національного банку. За даними НБУ, з 9 по 15 березня загальний обсяг держоблігацій (ОВДП) в обігу зріс на 4,8 млрд грн - до 95,7 млрд, причому зі всіх утримувачів паперів портфель істотно наростили лише комерційні банки - на 4,8 млрд грн, пише "Дело".

Збільшення капіталу "Укрексімбанку" за рахунок внесення до нього цінних паперів уряду підтвердив і перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов. Тим часом сам банк всіляко приховує цю інформацію. Досі банк не зробив офіційного повідомлення, а голова правління "Укрексімбанку" Віктор Капустін відмовився від коментарів.

У Національному банку підтвердили, що капітал "Укрексімбанку" був збільшений за рахунок внесення до нього цінних паперів уряду. "Відбулося лише збільшення статутного фонду держбанку. Але ми папери, внесені до його капіталу, не монетизували (викупили), - зазначив Шаповалів. - Поки у "Укрексімбанку" достатня ліквідність, ми не викуповуватимемо ОВДП з його портфеля".

Збільшення статутного фонду на 4,6 млрд грн у вигляді ОВДП "Укрексімбанк" вважає за краще не афішувати. Експерти і колеги голови правління "Укрексімбанку" розуміють причини такої скритності. "Залучення будь-якого банку до фінансування бюджетного дефіциту - це негативна новина, про яку не люблять розповсюджуватися. У банку розуміють: якість кредитів, які будуть видані за рахунок залученого капіталу, є сумнівною. А сума таких потенційних позик - значна, 8-9% поточної валюти балансу банку", - зазначає економіст "Конкорд Капіталу" Микита Михайличенко.

Раніше Нацбанк відмовився придбати ОВДП, які уряд передав "Укрексімбанку". Проблема в тому, що НБУ як і раніше емітує гривню у великому обсязі для розрахунків НАК "Нафтогаз України" за газ. За словами джерела в Нацбанку, в березні НБУ вимушений був викупити ОВДП з портфеля "Нафтогазу" приблизно на 2 млрд грн, щоб компанія мала можливість заплатити за імпортоване в лютому блакитне паливо.

"Крім того, в березні НБУ монетизував бонди в статутних фондах націоналізованих банків, зокрема "Родовід Банку", на невеликі суми - 50-100 млн грн", - говорить джерело в НБУ. Цю інформацію підтверджує голова правління "Родовід Банку" Сергій Щербина, який повідомив, що цього місяця НБУ придбав держпапери банку на 150 млн грн. Викуп Нацбанком ще і ОВДП "Укрексімбанку" підсилив би тиск грошової бази, що збільшується, на ціни і валютний ринок.

"Темпи приросту грошової бази прискорилися з 5% в січні (до аналогічного місяця минулого року) до 10% в лютому. Посилилося і зростання споживчих цін: з 11,1% в січні до 11,5% в лютому (рік до року), - нагадує Михайличенко. - Збільшення капіталу "Укрексімбанку" на 4,6 млрд грн означає приріст грошової бази ще на 2,4%. Це порівняльно багато і може створити негативний фон для інфляції".

За словами експерта, почати монетизацію ОВДП зі статутного фонду банку доцільно в травні. Тоді, імовірно, в Україні вже буде затверджений бюджет на 2010 рік. "У травні будуть зрозумілі витрати уряду на оборонну галузь (збільшуючи капітал "Укрексімбанку", Кабмін Тимошенко передбачав використання грошей на кредитування оборонного комплексу) і реакція МВФ на бюджет", - зазначає Михайличенко.
Категорія:Економіка| Перегляд:808| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.