З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Кабмін розробив проект рішення про будівництво терміналу

Кабмін розробив проект рішення про будівництво терміналу

фото Кабмін розробив проект рішення про будівництво терміналу
Кабмін вже вкотре склав проект рішення про будівництво терміналу з прийому зрідженого газу, щоб збити ціну на блакитне паливо для України в переговорах з росіянами. Експерти розійшлися в думках про користь такого інструменту, пишуть "Экономические известия".

Документ говорить про те, що уряд готовий почати переговори із зацікавленими інвесторами. Зокрема, передбачається, що в квітні-червні цього року Мінпаливенерго спільно з НАК "Нафтогаз України" повинні розробити пропозиції щодо форми участі держави і потенційних інвесторів в проекті, а також підготувати і ухвалити тендерну документацію для проведення процедур закупівлі послуг з розробки ТЕО і бізнес-плану СПГ-проекту. У третьому кварталі 2010 р. прогнозується проведення попереднього відбору учасників тендеру з розробки ТЕО, а в четвертому кварталі повинен бути проведений сам тендер.

При цьому ідея будівництва терміналу з прийому зрідженого газу не нова. Вона обговорюється як варіант диверсифікації газових постачань вже більше п'яти років, а обговорюваний обсяг інвестицій коливається в межах 1-2 млрд євро. З року в рік змінюються лише передбачувані обсяги постачань і зацікавлені особи. Так, в січні 2006 р. "Нафтогаз" заявляв про плани побудувати термінал на чорноморському узбережжі потужністю 20 млрд куб м на рік.

Проект заступника міністра Мінпаливенерго Бурзу Алієва, що діє, припускав будівництво терміналу на 10 млрд куб м газу. Алієв є прихильником залучення турецьких компаній в проект і вважає, що дуже велика кількість інвесторів затягне переговори і терміни його реалізації. Швидше за всіх про бажання брати участь в проекті з регазіфікації СПГ заявили компанії SNC Lavalin International Inc. (Канада), EDS (Канада), Мitsubishi Corporation (Японія), Cilyk Holding, Gap Insaat і Sancakli Group (все - Туреччина).

Потенційно зацікавлені українські бізнесмени поки не знають про ініціативу Кабміну. "Мені про це нічого не відомо, мені тяжко щось коментувати з приводу участі в проекті", - сказав голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко. При перебуванні прем'єр-міністром Юлії Тимошенко, за даними представника Мінпаливенерго, в проекті був зацікавлений Сергій Тарута. Цікаві проекти щодо альтернативних постачаннях газу і Віталію Гайдуку, говорять в "Укргазенерго".

Але найзацікавленіший в зрідженому газі сектор української економіки - велика хімія. "Я жалкую, що останніми роками було витрачено багато коштів на модернізацію потужностей з виробництва азотних добрив і не зроблено нічого у напрямі отримання альтернативного газу", - говорить почесний голова наглядової ради концерну "Стирол" і його співвласник Микола Янковський. Сильно ратував за постачання зрідженого газу з Катару голова правління Одеського припортового заводу Валерій Горбатко. До речі, ОПЗ називають потенційним інвестором нинішні функціонери ПЕК. Але поки Мінпалив не озвучить умови участі в проекті, ніхто з українських інвесторів не дасть згоди на вкладення коштів.

Аналітики ж схильні вбачати в цій новині лише спроби нового уряду вразити "Газпром" перед переговорами зі зниження ціни газу для України. "Швидше за все, саме цю мету переслідують в Мінпаливенерго, тільки навряд чи це можна вважати серйозним аргументом для Москви, тому що за 20 років незалежності України далі за розмови про диверсифікацію постачань справа не дійшла", - вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. З ним не згоден аналітик компанії "Драгон Капітал" Денис Саква. "Ідея підсилити закупівлі зрідженого газу європейськими країнами була не до вподоби "Газпрому". Намагаючись пом'якшити падіння попиту на свій газ, "Газпром" був вимушений надати європейським споживачам знижки, продаючи частину газу за спотовими цінами. Не виключено, що цей же аргумент з боку України також буде дієвим", - припускає аналітик.

Слід зазначити, що за словами джерела в Адміністрації президента, у випадку, якщо з Кремлем домовитися не вдасться, Київ передбачив і інші варіанти забезпечення своєї енергобезпеки.

"Ми в змозі побудувати термінали регазіфікациі ємністю 20-30 млрд кубометрів зрідженого газу. Це обійдеться в 500-600 млн дол, і інвестори для цих проектів у нас вже є", - сказало джерело.

За його розрахунками, цей газ обійдеться кінцевим споживачам України в 200-210 дол за тисячу кубометрів, тобто на третину дешевше за російський.
Категорія:Економіка| Перегляд:798| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.