З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » Ющенко залишив для нового президента рекомендацій на 38 сторінок

Ющенко залишив для нового президента рекомендацій на 38 сторінок

фото Ющенко залишив для нового президента рекомендацій на 38 сторінок
Передостаннього дня свого президентства Віктор Ющенко залишив новому главі держави звіт на 38 сторінок про поточну економічну ситуацію в країні, прогнози її розвитку та ключові рекомендації, пише газета "КомерсантЪ-Україна".

- У ПР звіт Ющенка назвали заповітом і пообіцяли врахувати деякі пропозиції

Ющенко очікує, що цього року пожвавлення відбудеться в усіх галузях економіки. Реальний ВВП та обсяг промислового виробництва зростуть на 3% (останній - завдяки росту в металургії на 4,8%). Позитивні зрушення будуть спостерігатися у зовнішньоекономічній діяльності (у січні-березні обсяг експорту збільшиться на 14,6%, імпорту - на 7%) та інвестиційної активності.

Висока інфляція у січні-березні (5%) може бути компенсована 11,5-процентним зростанням середньомісячної зарплати. Це дозволить збільшити реальні доходи населення на 6,8%.

На покращення можуть сподіватися і пенсіонери. Їхня середня пенсія за рік зросте на 15,6%. Нинішній курс гривні до долара на рівні 8,1-8,2 грн/дол в I кварталі буде залежати від готовності Нацбанку проводити інтервенції на валютному ринку.

Втім, позитивні макропрогнози не звільнять нову владу від пошуку шляхів вирішення бюджетних проблем. У першу чергу необхідно буде забезпечити ухвалення держбюджету і виконання закону про збільшення соціальних стандартів.

Ющенко попередив, що надання Верховною Радою податкових пільг банківській, літакобудівній, космічній та вугільній галузям призведе до додаткових втрат держбюджету в поточному році. Тільки можливість банків збільшити свої витрати за рахунок резервів під проблемні кредити збільшить дефіцит скарбниці на 2,5 млрд грн.

Астрономічний розмір дефіциту, запропонований нинішнім Кабміном у проекті бюджету (83 млрд грн) може стати прямою дорогою до боргової ями, вважає Віктор Ющенко. Тому, на його думку, бюджетна політика має стати ключовою для нової влади.

Їй потрібно вжити жорстких заходів: збільшити доходи і скоротити витрати. Реалізація лише чотирьох пунктів дозволить збільшити державні доходи на 11 млрд грн.

Ющенко пропонує погасити заборгованість з відшкодування ПДВ облігаціями (понад 20 млрд грн), скоротити податковий борг підприємств (понад 10 млрд грн), поліпшити адміністрування податків та підвищити з 7,5% до 10% ставку збору з послуг мобільного зв'язку.

Заощадити 36 млрд грн можна буде за рахунок зменшення з 30% до 10% витрат на надбавки, доплати і премії працівникам бюджетної сфери (за умови збереження окладу працівника I розряду на рівні 545 грн), а також завдяки скороченню витрат на культурні та офіційні заходи, науково-дослідні послуги, перепідготовку кадрів та утримання бюджетних установ.

У ПР звіт Ющенка назвали заповітом і пообіцяли врахувати деякі пропозиції

У фракції Партії регіонів звіт назвали заповітом новому главі держави. Депутат Олексій Плотніков оцінив його як гідне завершення президентства Ющенка. Водночас він визнав, що ці рекомендації очевидні і давно "на слуху". Деякі поради, такі як скорочення податкового боргу та збільшення платежів з послуг мобільного зв'язку, не є першочерговими, а інші податкові пропозиції Партія регіонів і так мала намір врахувати при ухваленні Податкового кодексу, зазначив Плотніков.

На думку депутата Анатолія Кінаха, такі документи Віктору Ющенку варто було публікувати не в останній день президентства, а щороку перед прийняттям держбюджету. Погашення боргу з відшкодування ПДВ цінними паперами він назвав руйнівною політикою, яка призведе до посилення фінансового стану підприємств.

"Але ми уважно розглянемо всі пропозиції в комплексі з програмою соціально-економічного розвитку та засадами грошово-кредитної політики", - заявив Кінах.

У передвиборній програмі кандидата в президенти Віктора Януковича не було конкретних пропозицій щодо реформування бюджетної сфери. Він обіцяв щорічне зростання ВВП, збільшення частки інноваційно активних підприємств та прямих іноземних інвестицій, а також зниження податкових ставок на 3-9%.

За словами помічника одного з претендентів на пост прем'єр-міністра Миколи Азарова Віталія Лук'яненка, "бюджет має бути реалістичним і збалансованим". "Необхідно скоротити до мінімуму держвидатки на користь збільшення соцстандартів. Тільки це зможе пожвавити внутрішній попит", - відзначив він.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:897| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.