З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » Ющенко сподівається, що крісло сформує погляди Януковича

Ющенко сподівається, що крісло сформує погляди Януковича

фото Ющенко сподівається, що крісло сформує погляди Януковича
Екс-президент  Віктор Ющенко  вважає, що посада президента визначить погляди і дії  Віктора Януковича. Про це він сказав в інтерв'ю газеті  "КомерсантЪ-Украина", опублікованому в четвер.

Розповідаючи про зустріч з Януковичем 25 лютого, перед інавгурацією , під час якої він передав свою владу, Ющенко відзначив, що не читав наступникові "моралі".

"Це той випадок, коли повчання ні до чого", - сказав Ющенко.

"Я хотів дати зрозуміти Віктору Федоровичу, що на посаді президента керувався принципом "Україна вища за все". І думаю, що це крісло багато в чому визначить погляди і поведінку нинішнього глави держави", - заявив екс-президент.

"У нього (Януковича - ред.) з'явилися нові обов'язки. Тепер довкола нього все зовсім не таке, яким було під час виборів. Йому потрібна інша риторика", - підкреслив Ющенко.

За його словами, "ставши президентом, ти відчуваєш, що відповідальний за кожен документ, за кожен указ, який виходить з твого кабінету".

Ющенко також спростував, що зустріч із Януковичем 25 лютого проходила за закритими дверима: "Закритих дверей саме не було. Двері в кабінет президента залишалися відкритими добру половину нашої зустрічі, при цьому в приймальні стояло, напевно, людей п'ятнадцять. Хто це був, я сказати не можу – я не дуже добре їх знаю".

На запитання, чи обговорювалися питання зовнішньої політики, екс-президент зазначив: "Ми не раз поверталися до цієї теми".

"У мене склалося враження, що в силу своєї попередньої діяльності у Віктора Федоровича була якась тяга до українсько-російських відносин. Я для себе бачу одне пояснення: ці відносини для нього були просто більш знані й зрозумілі, ніж відносини з Європою", - зазначив Ющенко.

"Звичайно, взаємини з Росією теж дуже важливі. Їх потрібно розвивати, зміцнювати. Але ти програєш, якщо не зможеше виграти на європейському напрямку. І те, що свій перший візит Віктор Федорович зробив до Брюсселя, свідчить про те, що він усвідомлює це", - упевнений екс-президент.

А на питання, чи вважає він, що Янукович був щирий у Брюсселі, заявляючи про спадкоємність політики у сфері євроінтеграції, Ющенко сказав:

"Президент розуміє, що, міркуючи про європейський напрямок, змінювати риторику небезпечно. Так, поки що в нього немає досвіду, зв'язків, контактів із цією частиною світу. Але ця справа наживна".

"До речі, я давав своїм європейським колегам сигнал про те, що їхнє ставлення до України (зі зміною президента) має залишитися колишнім. І Європа продемонструвала, що не хоче закривати двері. Хоча поки що це аванс", - заявив екс-президент.

При цьому Ющенко погодився, що що головна перешкода євроінтеграції - відсутність реальних реформ у країні. Однак, за його словами питання реформ, їх глибини або ефективності безпосередньо залежать від політичної обстановки.

Ющенко сказав, що в РФ президентське крісло передається "у спадщину", і назвав "камбек" Тимошенко своєю головною помилкою

Погіршення відносин з Росією екс-глава держави пояснив прагненням України потрапити в НАТО. При цьому, за його словами, після президентських виборів у Росії, коли Дмитро Медведєв замінив Володимира Путіна в президентському кріслі, відносини з Україною не змінилися. Він вважає, що "в президентському кабінеті в Кремлі російська зовнішньополітична політика була стовідсотково передана у спадок".

Оцінюючи майбутнє, Ющенко нагадав, що Януковича "підтримало менше половини виборців. А президенту необхідно розуміти, що його главою метою має бути єдність України. Безумовно, президента, який "зшиватиме" Україну, будуть критикувати. Але він повинен усвідомити специфіку своєї посади. Повірте, я дійсно дуже не хочу, щоб Віктор Федорович Янукович був президентом Донбасу. І йому ще належить багато зробити, щоб стати президентом всієї України. Для цього він буде змушений відмовитися від багатьох властивих йому речей, завоювавши тим самим повагу людей, які за нього не голосували", - вкотре заявив третій голова держави.

Він наполягає на формуванні вищої влади, уряду. За його словами, президент повинен сказати: "Я хочу подати руку всім політичним силам і запропонувати об'єднатися заради консолідації України".

"Давайте назвемо 7-10 тем, які нас розділяють, і спробуємо розтлумачити їх так, щоб ці спірні теми не заважали нашому рухові вперед. Ця ж ідея, до речі, була закладена в Універсалі національної єдності в 2006 році. Якщо це буде досягнуто - мене влаштує такий варіант співпраці, - пообіцяв Ющенко. - А президенту в разі консолідації всіх політичних сил буде легше проводити складні економічні реформи, які так необхідні Україні".

Своїм політичним конфліктом з Тимошенко Ющенко пояснив його відмову від участі у світових самітах, куди часто їздила прем'єр, а не президент.

"Такого не буває, щоб прем'єр і президент однієї країни разом були на саміті ЄНП. Україна першою продемонструвала таку практику. Це ж смішно - на одному заході присутні перші особи держави!" - зазначив він.

"Країна залишається без керівництва! Тому була домовленість з Тимошенко про те, що нам треба чергуватися. Але Тимошенко ніколи не відповідає за свої слова. Вона раз, другий раз поїхала, коли була моя черга. А якщо прем'єр покидала країну, я був зобов'язаний залишатися тут. Я хочу нормальних відносин з ЄНП і не хочу брати участь у фарсі, влаштованому прем'єр-міністром, - "хто першим приїде". Взагалі, Тимошенко всюди вносить у політику один жахливий принцип: у неї всі діляться на рабів і ворогів. Будь-яка політична сила, яка наближається до її орбіти, згорає. Цей принцип вона сповідує ще з 2002 року, коли вперше приміряла вишиванку. У результаті після Тимошенко завжди залишається випалене поле. І найжахливіше, що разом з цим полем випалюється свята для мене патріотична ідея", - заявив Ющенко.

Під час Помаранчевої революції, яка і привела в кабінет на Банковій Ющенка, головним його слоганом був "Бандитам - тюрми!". У результаті, за 5 років президентства так і не були здійснені гучні арешти, які обіцяв кандидат у президенти зразка 2004 року.

Під час виборчої кампанії 2009 року Янукович скаржився , що "помаранчевими" велися переслідування політичні й на ґрунті бізнесу.

Не виключалося, що після приходу до влади "біло-блакитних", переслідування почнуть вже вони. Однак, на думку Ющенка, "повернутися до політики переслідувань - значить не усвідомлювати всіх наслідків, які спричинить за собою такий крок. Якщо влада піде на це, вона сама себе дискредитує".

Ющенко заявив, що "не бачить нічого дивного" в тому, що частина керівних співробітників Секретаріату президента залишилися працювати з новим президентом.

"Є категорія держслужбовців, які працюють за будь-якої влади", - сказав він, назвавши призначення Віктора Івченко, чоловіка голови політради "Нашої України" Віри Ульянченко, заступником міністра освіти Дмитра Табачника "невдалим епізодом".

На своїй підсумковій конференції Ющенко назвав своєю головною помилкою - Тимошенко. Зараз він заявив про те, що її призначення прем'єром у 2005 році є не його помилкою, а помилкою суспільства.

"Після Помаранчевої революції ми провели соцдослідження і з'ясували, що у людей немає сумнівів з приводу прізвища майбутнього прем'єра. Так що якщо б я вчинив інакше, суспільство мене б не зрозуміло", - зазначив він.

Проте його повторне подання кандидатури Тимошенко на посаду прем'єра і є, за його словами, головною помилкою.

Ющенко вважає закономірним, що, говорячи про голодомор й Мазепу, він у підсумку отримав низький рейтинг у населення.

"Років через п'ять або сім нація прийде до цих цінностей. Але сьогодні це не дає рейтинг, - сказав він. - Але перемога не була самоціллю. Моїм завданням було донести свої цінності до мільйонів українців, використовуючи передвиборні механізми. І я чекав, що на цих виборах цінності, які важливі для мене, отримають підтримку нації", - наголосив Ющенко, який ще під час виборчої кампанії заявляв про свою впевненість у перемозі на президентських виборах - 2010.

Свою рясну критику Тимошенко під час кампанії і мовчання щодо Януковича Ющенко пояснив "тактикою: спершу виграти у Тимошенко, щоб у другому турі виграти у Януковича".

Ющенко, якому часто дорікали з приводу роздачі великої кількості державних нагород, заявив, що за період його перебування на посаді кількість указів про нагородження була відсотків на 20 нижча, ніж у його попередника Леоніда Кучми за останній період.

Скасування несподіваного призначення мера Києва Леоніда Чеорновецкого членом ВРЮ Януковичем Ющенко пояснив своїм проханням.

"Все дуже просто. У президента є квота у Вищій раді юстиції. На момент підписання указу про оновлення цієї квоти мене інформували, що Степан Богданович згоден зі своєю відставкою. А через дві години у мене відбулася з ним розмова, в якому він сказав мені, що такої згоди не давав. Ви ж розумієте - важкі були дні, було багато указів, які необхідно було підписати, щоб підвести риску під терміном президентства. І я пообіцяв йому скасувати указ і доручив Вірі Іванівні зв'язатися з новим главою адміністрації президента, поставивши цей указ на скасування. От і все, і ніякої інтриги, нічого цікавого", - сказав він, відмовившись коментувати, чому Черновецький такий цінний йому як юрист.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:782| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.