З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Цікаві події » Японський зонд доставив на Землю зразки, здобуті з астероїда.Відео

Японський зонд доставив на Землю зразки, здобуті з астероїда.Відео

фото Японський зонд доставив на Землю зразки, здобуті з астероїда.Відео
Японський зонд Hayabusa ("Сокіл"), завершивши своє семирічне перебування в космосі, доставив на Землю капсулу зі зразками з астероїда Ітокава, розташованого за 336 500 000 км від нашої планети. Капсула приземлилася в австралійській пустелі Вумера, передає NEWSru.com.

Японські фахівці зафіксували надходження з капсули радіосигналу, що стало підтвердженням її посадки за допомогою парашута на Землю. При входженні зонда в щільні шари атмосфери був також зафіксований яскравий спалах - сам зонд ймовірно згорів.

Капсула, яка може містити найцінніші матеріали, вже знайдена, повідомили в міністерстві оборони Австралії. "В цілому місія зонда завершилася успішно і вдалося вирішити головне завдання - повернути апарат на Землю", відзначили в японському космічному агентстві. Експерти сподіваються, що "капсула, яка відокремилася від зонда, доставила на Землю зразки піску і пилу з астероїда".

Японський зонд, запущений в космос у 2003 році, в даний час є єдиним космічним апаратом, який здійснив посадку та зліт з поверхні космічного тіла за межами системи Земля-Місяць. Тимчасом фахівці японського космічного агентства не впевнені в тому, що за кілька секунд, протягом яких станція перебувала на поверхні небесного тіла, їй вдалося зібрати у внутрішній контейнер пил і осколки астероїда.

Старт апарату Hayabusa відбувся 9 травня 2003 року. У листопаді 2005 року він успішно сів на астероїд. Після забору частинок ґрунту з його поверхні апарату належало доставити їх на Землю, але ця операція опинилася на межі зриву через витік палива і вихід з ладу основних систем управління.


На початку 2009 року японські фахівці частково "реанімували" рухову установку апарату, що зробило можливим його повернення на Землю. За допомогою одного з чотирьох двигунів, що зберіг здатність вмикатися по команді з ЦУП, політ продовжився, але лише наприкінці минулого місяця агентство підготувало зонд до переходу на навколоземну орбіту. На початку червня були здійснені останній запуск двигуна і ще одне коректування траєкторії польоту.

Повернення зонда, довжина якого разом з розкритими сонячними панелями досягає 5 м, відбулося на 3 роки пізніше того терміну, котрий спочатку намічався. Витрати на його створення становили 12,7 млрд єн (понад 130 млн доларів).

Астероїд Ітокава отримав своє ім'я на честь "батька" японського ракетобудування Хідео Ітокави. Це небесне тіло розташоване на відстані близько 290 мільйонів кілометрів від Землі. Завдовжки астероїд сягає 700 метрів, завширшки - 300 метрів.

На відміну від планет, астероїди, на думку вчених, можуть містити матеріали, що не зазнали змін з часів утворення Сонячної системи, і тому становлять для науки особливий інтерес.

Про намір здійснювати астероїдну програму раніше заявляли США і Європа. Крім того, Європейське космічне агентство (ЄКА) планує за допомогою Росії і США реалізувати свою марсіанську програму.
Категорія:Цікаві події| Перегляд:856| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.