З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Янукович запевнив, що вирішення питання про об'єднання "Нафтогазу" та "Газпрому" відповідатиме національним інтересам

Янукович запевнив, що вирішення питання про об'єднання "Нафтогазу" та "Газпрому" відповідатиме національним інтересам

фото Янукович запевнив, що вирішення питання про об'єднання "Нафтогазу" та "Газпрому" відповідатиме національним інтересам
Ініціатива прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна про можливість об'єднання "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України" не означає, що вона буде розглядатися Україною і буде ухвалене відповідне рішення. Про це заявив президент України Віктор Янукович.

"По-перше, це був експромт, він був несподіваний для України і він не означає, що це питання буде розглядатися Україною і вирішуватися", - сказав він в інтерв'ю журналістам у Єнакієвому на Донеччині в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".
За словами глави української держави, буде прийняте таке рішення, яке відповідатиме національним інтересам України.

Крім того, Янукович зазначив, що варіантів співпраці з російським "Газпромом" є "багато". "Їх треба розглядати з точки зору обсягів споживання Європою, можливостей постачання газу, з точки зору видобувачів газу - це Росія та країни Середньої Азії", - додав він.

При цьому Янукович наголосив, що Україна буде йти "своїм шляхом" у сфері видобутку газу, використовуючи і власні природні ресурси. Крім того, Янукович зауважив, що Україна купуватиме газ в необхідних їй обсягах.

У той же час Янукович зазначив, що якщо вести мову про газотранспортну систему України, то "це окреме питання". "Якщо вести мову про співпрацю двох сторін - української та російської, - безумовно, це питання цікаве, воно перспективне", - підкреслив президент.

При цьому Янукович зазначив, що Україну цікавить збільшення обсягів поставок газу в країни Європи через Україну, а також збільшення обсягів транзиту нафти через територію України.

За словами Януковича, "всі питання будуть вирішуватися з точки зору економіки". "А що стосується політики, то ми вважаємо, що наша головна політика - це буде захист національних інтересів", - наголосив він.

- Експерт: Путін заявою про об’єднання "Нафтогазу" з "Газпромом" хоче перевірити українців на поступливість

Глава російського уряду Володимир Путін заявою про можливе об’єднання українського "Нафтогазу" із російським "Газпромом" хоче перевірити межі поступок нових властей України. Таку думку висловив аналітик Гжегож Громадський, передає УНІАН.

"Це спроба зондування української влади – наскільки далеко вони готові піти на співпрацю", - сказав він.

Громадський назвав непорівнянними активи однієї із найбільших газових компаній світу "Газпрому" із українським "Нафтогазом", що у випадку звичайного об’єднання призведе до поглинання російською компанією української.

"Газпром є партнером більш, ніж домінуючим", - сказав він.

Аналітик відзначив, що швидше за все сторони повернуться до ідеї створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною системою України, до якого також може бути включене керування українськими газовими сховищами.

Він назвав українські сховища дуже привабливим активом для росіян.

На думку експерта, Україна більше втратить, ніж виграє від створення газотранспортного консорціуму навіть у випадку, якщо до проекту приєднаються партнери з Європейського Союзу.

"Консорціум не буде прозорим та буде більше створений на російських, ніж на європейських умовах", - сказав він.

Громадський зазначив, що найкращим вирішенням для України було б створення двостороннього газотранспортного консорціуму із Європейським Союзом в рамках підписаної навесні минулого року Брюссельської декларації.

Він наголосив, що власне така схема реально інтегрувала би України в європейську енергетичну систему, що було б реальним кроком для політичної інтеграції українців з об’єднуючим сьогодні 27 держав ЄС.

"Це (створення трьохстороннього консорціуму) крок назад", - оцінив він.

- Фірташ і Бойко не дадуть об'єднати "Нафтогаз" і "Газпром", вважає український експерт

Ідея об'єднання ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" не буде здійснена, бо суперечить інтересам українських бізнес-кіл. Про це заявив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"Ідея не буде реалізована не тому, що суперечить інтересам України і законодавству, а тому що не відповідає інтересам потужних бізнес-кіл в Україні, які споживають багато газу і не зацікавлені, щоб у їхню нішу зайшов "Газпром" і почав диктувати умови ", - вважає експерт.

Омельченко також висловив сумніви в тому, що такі впливові гравці на газовому ринку України, як Юрій Бойко і Дмитро Фірташ, будуть готові ділитися своїм бізнесом з "Газпромом".

Ідею об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" Путін озвучив у Сочі 30 квітня. У відповідь Азаров пообіцяв вивчити російську ініціативу.

У свою чергу президент України виклав свою думку по цій темі напередодні. За його словами, до пропозиції Путіна треба ставитися "як до одного з можливих варіантів співпраці з Росією в газовому питанні".

Тим часом екс-президент Віктор Ющенко застерігає від можливого об'єднання. Він вважає, що в цьому контексті особливе значення має увага ЄС до України, оскільки "це не "внутрішнє питання двох урядів", як дехто поспішив прокоментувати".

3 травня представник Єврокомісії з енергетичних питань Марлен Холзнер заявила, що Європа не збирається втручатися в плани "здачі" "Нафтогазу України" російській стороні. За її словами, можливе об'єднання є внутрішньою справою сторін.

Раніше Ющенко заявив, що реалізація цього проекту перекреслить 18 років роботи з інтеграції України в цивілізований європейський енергетичний простір. За словами екс-президента, реалізація проекту призведе до створення нового монопольного диктату на європейському континенті.

Тим часом Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" розрахувалася з ВАТ "Газпром" за імпортований у квітні 2010 року природний газ, перерахувавши понад 419 млн доларів США.
Категорія:Економіка| Перегляд:686| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.