З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » якщо Україна і РФ не переглянуть ціну на газ, то до кінця року "комуналка" подорожчає втричі

якщо Україна і РФ не переглянуть ціну на газ, то до кінця року "комуналка" подорожчає втричі

фото якщо Україна і РФ не переглянуть ціну на газ, то до кінця року "комуналка" подорожчає втричі
Якщо Україні не вдасться змінити умови газового договору Путіна-Тимошенко, то в третьому-четвертому кварталі настануть важкі часи. Незалежний експерт Валентин Землянський трохи пом'якшив прогноз Мінпаливенерго (350 дол за 1000 кубів у третьому кварталі і 400 дол - в четвертому), але тенденцію значного підвищення ціни до кінця року підтвердив.

"Можна говорити про те, що в третьому кварталі ми будемо мати 350 дол, у четвертому - 380 дол", - цитує експерта газета "Сегодня".

Ситуація особливо сумна тим, що третій квартал - період піку закупівлі газу для опалювального сезону. "За півтора місяці, що залишилися до нього, можна понад норму закачати 4 млрд кубів, але потреби ЖКГ в опалювальний сезон - 17-18 млрд кубів. Тому ще 10 млрд доведеться закуповувати за новими цінами", - резюмує Землянський.

Нагадаємо, що навіть зараз, за ​​ціною 295 дол, "Нафтогаз" продає газ підприємствам ЖКГ собі в збиток. А нові розцінки - це ще близько 900 млн дол (7,2 млрд грн) дефіциту бюджету НАК, який уряд пообіцяв МВФ звести до мінімуму. І знову дилема: чи проводити додаткове підвищення цін на гарячу воду і опалення для населення, чи направити гроші від перевиконання бюджету (за 5 місяців - 3,5 млрд грн) не на підвищення зарплат бюджетникам, а на покриття додвитрат "Нафтогазу". Обидва варіанти для влади програшні.

І знову на весь зріст постає давно обговорюваний третій варіант - домогтися від Росії перегляду договору Путіна-Тимошенко. За словами Землянського, заміна прив'язки до ціни мазуту прив'язкою до ціни вугілля дасть (з урахуванням знижки) ціну 220 дол. Але цього треба домогтися без прийняття умов щодо входження до Митного союзу, оскільки влада, схоже, ухвалила остаточне рішення туди не йти.

Радник Юлії Тимошенко з газових питань Олександр Гудима, як і раніше, пропонує відкрити спільний фронт з Європою: "У п'ятницю Янукович буде на зустрічі президентів країн Східної Європи, і там він може домовитися про спільну лінію з країнами регіону. Середня ціна для Східної Європи - 300 дол, ми ж цілком можемо претендувати на неї мінус транзит - тобто 270 дол".

"Переговори треба вести самим, - вважає політолог Володимир Фесенко. - Треба пояснити, що Україна не може виконувати чинний контракт, а тому буде вимушена піти на його розірвання в односторонньому порядку. Думаю, в "Газпромі" повинні розуміти, що для них це теж поганий варіант - адже жодна країна Європи не купує в нього стільки газу, скільки Україна. А в якості компромісного варіанту потрібно активізувати переговори щодо консорціуму, у користування якого перейде наша ГТС".

У владі ситуацію коментують обтічно. "Ми продовжуємо ведення переговорів, - сказав прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко. - Микола Янович вірить у їх позитивний результат".

На даний момент ціна газу для підприємств ЖКГ складає 164 дол за тисячу кубів. На липень і жовтень заплановано два підвищення (на 26% кожне), в результаті яких ця ціна повинна скласти 260 дол. У той час як середня ціна російського газу з урахуванням ПДВ і транспортування в третьому кварталі складе 430 дол. Щоправда, близько 20% потреби "комуналки" покриває газ українського видобутку, тому середня ціна газу для неї при нульовій рентабельності НАК "Нафтогаз" повинна становити близько 360 дол. Тобто необхідно ще одне підвищення ціни газу для комунальних підприємств, після якого нинішні тарифи на гарячу воду і опалення для українців повинні збільшитися в 2,5-3 рази.

Нагадаємо, ціна російського природного газу, що імпортується до України, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м в порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м в четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі цього року вартість газу зросла до 297 дол за 1 тис куб м.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко 28 квітня провели зустріч у Москві. Очікувалося, що вони говоритимуть про перегляд газових контрактів у бік зменшення ціни на газ для України. За результатами зустрічі сторони домовилися провести наступний раунд переговорів у середині травня, після проведення додаткових консультацій на рівні робочих груп.

Згідно з розрахунками Кабінету міністрів, в IV кварталі 2011 року ціна за тисячу кубометрів газу для кінцевого споживача може досягти 510 доларів з урахуванням, з одного боку, 100-доларової знижки, а з другого - ПДВ і транспортування.

За даними джерел, позиція української сторони в ході роботи переговорної групи буде полягати в наступному: "Справедлива ціна на газ для України - це німецька ціна мінус транзит і мінус 100-доларова знижка за перебування на території країни Чорноморського флоту РФ". Мова також може йти про зниження коефіцієнта за обсяг споживаного газу, про сезонні знижки, а також про зміну тарифу за зберігання.

Цілком можливо, що іншим варіантом вирішення питання може розглядатися заміна базового значення формули цінового розрахунку.

21 квітня прем'єр Микола Азаров повідомив, що Україна неухильно виконуватиме чинну угоду з Російською Федерацією про постачання природного газу і при цьому буде домагатися перегляду формули ціни на газ.

Представники російської газової монополії раніше неодноразово заявляли, що "Газпром" не має наміру переглядати формулу ціни на газ для України.
Категорія:Економіка| Перегляд:683| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): комунпослуги, росія, Україна, ГАЗ, подорожчання, комуналка, експерт, ціна
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.