З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Інфляція в Україні в березні сповільнилася удвічі - до 0,9%

Інфляція в Україні в березні сповільнилася удвічі - до 0,9%

фото Інфляція в Україні в березні сповільнилася удвічі - до 0,9%
Темпи зростання споживчих цін в березні несподівано сповільнилися в два рази - до 0,9% - завдяки гальмуванню зростання цін на харчові продукти. Попри останнє підвищення цін на бензин, експерти чекають подальше зниження місячних темпів інфляції. Це дозволяє їм розраховувати на те, що інфляція за підсумками року може виявиться навіть меншою, ніж в 2009 році, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Споживча інфляція в березні становила 0,9%, повідомили вчора в Держкомстаті. Порівняно з показниками січня-лютого - 1,8-1,9% - відбулося різке сповільнення темпів зростання цін. Березневий показник виявився найнижчим з листопада минулого року і навіть нижчим, ніж інфляція березня 2009 року (+1,4%). У результаті за I квартал 2010 року ціни зросли на 4,7%, тоді як за аналогічний період минулого року - на 5,9%.

Як і в попередні місяці, основним джерелом інфляції виступали ціни на харчові продукти. Але швидкість їх здорожчання впала втричі - з 3,5% в лютому до 1,3%. Після значного подорожчання в попередні два місяці в березні подешевшав цукор (на 3,9%). Але поки що це не позначилося на вартості кондитерських виробів (+3,5%). Також в березні подешевшали олія і жири (-0,3%) та м'ясні продукти (-0,1%). Значне зростання цін було зафіксоване лише на яйця (+8,1%) і фрукти (+7,1%).

"Зниження цін на цукор викликане світовою кон'юнктурою. Можна чекати, що найближчим часом світові ціни впадуть - максимум на 25%. Але через нестачу цукру на українському ринку зниження внутрішніх цін буде помірнішим", - зазначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. За його словами, найближчими місяцями можна чекати стабілізації цін на більшість продуктових груп, а зниження цін можливе лише на м'ясо (завдяки сезонному здешевленню курятини) і яйця.

Жодна група непродовольчих товарів і послуг в березні не подорожчала більш як 1%. Незмінними виявилися ціни на послуги ЖКГ, а ціни на одяг і взуття підвищилися лише на 0,1%. Побутова техніка і автомобілі подешевшали на 0,2%. Винятком стали паливно-мастильні матеріали - зростання на 1,1%. Заступник директора НДЦ "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що світові тенденції подорожчання нафтопродуктів прискорять ціни в квітні - до 5%.

Найближчими місяцями аналітики прогнозують поступове гальмування інфляції. "Березневе зниження інфляції показало, що високі показники початку року пояснюються логістичними ускладненнями, викликаними холодами. Тепер можна чекати, що темпи інфляції далі знижуватимуться і найближчими місяцями становитимуть близько 0,5%", - сказала аналітик ІК Gainsfort Research Євгенія Ахтирко. Для порівняння: у квітні і травні 2009 року інфляція становила 0,9% і 0,5% відповідно.

У свою чергу показник I кварталу дає підставу сподіватися, що за підсумками року показник інфляції може бути навіть меншим за урядовий прогноз - 13,1%. "В ході переговорів з МВФ видно, що уряд не готовий різко підвищувати ціни на газ для населення, тим більше зараз, коли ведуться переговори про зниження закупівельних цін на імпортний газ. Це дозволяє чекати, що значного підвищення тарифів на послуги ЖКГ в нинішньому році не буде, а показник інфляції буде менший, ніж в 2009 році", - зазначає аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. Торік споживча інфляція становила 12,3%.

Як повідомлялося, найбільший рівень інфляції у січні-лютому п.р. щодо відповідного періоду 2009 року серед країн Співдружності Незалежних Держав (СНД) зафіксовано в Україні (11,3%), а найменший - у Киргизстані (1,8%). Про це повідомляється на сайті Міждержавного статистичного комітету СНД.

Річний рівень інфляції у середньому по країнах СНД у січні-лютому 2010 р. порівняно з аналогічним періодом 2009 р. становив 8%.

За даними комітету, у Вірменії інфляція становила 8,2%, у Росії - 7,6%, у Казахстані - 7,4%, у Бєларусі - 6,2%, у Таджикистані - 5,4%, у Молдові — 4,4%.
Категорія:Економіка| Перегляд:920| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.