З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Культура » Фундамент Десятинної церкви може знищити вода. Містики бачать у цьому недобре

Фундамент Десятинної церкви може знищити вода. Містики бачать у цьому недобре

фото Фундамент Десятинної церкви може знищити вода. Містики бачать у цьому недобре
Фундамент першого кам'яного храму на Русі - Десятинної церкві - під загрозою руйнування. Під вагою снігу на початку весни завалився скляно-металевий "саркофаг", який захищав місця розкопок, - їх тут вели з 2005 року, пише газета Сегодня.

"Якщо найближчим часом Десятинну не накрити, то фундамент руйнуватиметься. Ми стараємося цього уникнути - присипаємо розкопки землею. Але ж у глибокі ями стікатиме дощова вода" - сказав Гліб Івакін, керівник архітектурно-археологічної експедиції.

За його словами, Кабмін на розкопки в 2005-2009 роках обіцяв виділити 7 млн гривень, але на "чисту" археологію дали всього 1,5 млн, останнє пішло на обслуговування, транспорт і будівництво накриття, що завалилося.

Руслан Кухаренко, начальник главку охорони культурної спадщини КМДА, про проблему знає: "Треба, щоб Кабмін дав гроші на завершення розкопок. Це пам'ятник національного значення, ми не можемо самі щось вирішувати". Чи вдасться цього року знайти кошти на Десятину, поки що невідомо.

Кармолог Тимофій Даль вважає, що вже зараз варто турбуватися: "Десятинна церква - дуже сильне місце в плані енергетики. Воно пов'язане з витоками Русі. Якщо руйнуватиметься фундамент, можна прогнозувати зміни в житті міста не на краще".

Але археологів непокоїть те, що в землі зараз гниють сотні мільйонів гривень. За минулі роки на розкопках знайшли 10 тисяч цінностей: стародавні написи на стінах, прикраси, кераміка... Як сказав Віталій Козюба, начальник Володимирського загону археологічної експедиції, тут були сережки зі срібла: "І це не кажучи про фрагменти фресок або кістяне вістря рогу, на якому вирізані казкові істоти. Це перша подібна знахідка на території стародавньої Русі".
Категорія:Культура| Перегляд:824| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.