З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини світ » Євросоюз створює єдину європейську службу зовнішніх дій

Євросоюз створює єдину європейську службу зовнішніх дій

фото Євросоюз створює єдину європейську службу зовнішніх дій
Рада Євросоюзу схвалила проект створення єдиної європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД). Він був запропонований головою ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон. Нова структура може почати працювати вже влітку 2010 року, якщо план схвалять також депутати Європарламенту, пише "КомерсантЪ".

Співробітниками загальноєвропейського МЗС мають стати сім тисяч осіб. Третина з них буде працювати в Брюсселі в центральному апараті. Адміністративні функції виконуватиме генеральний секретар нового відомства.

На цю посаду розглядають кілька кандидатів, у тому числі гендиректора департаменту Єврокомісії з питань торгівлі ірландець Девіда О'Саллівана, посла Франції в США П'єра Вімона, французького постпреда в Брюсселі П'єра Селлаля і радника канцлера ФРН Крістофа Хойсгена.

У відання ЄСЗД перейдуть 136 представництв Єврокомісії в різних країнах світу - на практиці вони будуть функціонувати як посольства. На думку експертів, це також дозволить невеликим європейським країнам скоротити частину власних дипмісій і передати їхні повноваження посольствам ЄС.

Після схвалення проекту Радою Європи на Кетрін Ештон чекають переговори з Європарламентом, який налаштований менш доброзичливо щодо цього. Депутати не мають права вирішувати питання, що стосуються структури і функцій ЄСЗД, але в їхні повноваження входить затвердження бюджету на подібні нововведення. Багато парламентарів кажуть про те, що серйозно подумають, на що асигнувати гроші, а на що ні.

Деякі депутати вже висловили конкретні претензії до проекту. Про те, що новому загальноєвропейському МЗС не вистачає "підзвітності європейських інститутів" і, в першу чергу, Європарламенту, заявили на минулому тижні лідери трьох найбільших фракцій - Європейської народної партії, Прогресивного альянсу соціалістів і демократів та Альянсу лібералів і демократів Європи. Депутати пригрозили заблокувати проект, якщо Єврокомісія та Рада ЄС не розпочнуть серйозного обговорення цього питання.

Тимчасом експерт Лондонського центру європейських реформ Томас Валасек впевнений, що Європарламент ухвалить проект нового відомства, внісши до нього, можливо, деякі корективи. На його думку, загальноєвропейський МЗС підвищить ефективність діяльності зовнішньополітичного апарату ЄС, структура якого раніше була досить заплутана.

Як приклад Валасек навів перетинання у минулому функцій єврокомісара із зовнішніх зв'язків Беніти Ферреро-Вальднер та верховного представника ЄС із зовнішньої політики Хав'єра Солани. "При цьому вони займалися лише дипломатією, а фінансові потоки контролювала Єврокомісія", - нагадав експерт.

Створення європейської служби зовнішніх дій (ЕСЗД) стало можливим у грудні минулого року, коли чинності набрав Лісабонський договір, який є аналогом європейської конституції.

"На зовнішньополітичній арені Європа має виступати вагоміше, ніж раніше. Ми повинні подбати про те, щоб наш голос був почутий", - заявила Кетрін Ештон на слуханнях у Європарламенті, що відбулися на початку січня, прагнучи переконати депутатів в обґрунтованості своєї пропозиції.

53-річна єврокомісар Кетрін Ештон, яка мала невеликий досвід роботи в дипломатії, очолила зовнішню дипломатію ЄС у листопаді минулого року.
Категорія:Новини світ| Перегляд:768| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.