З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Новини Україна » Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні набула загрозливих масштабів

Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні набула загрозливих масштабів

фото Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні набула загрозливих масштабів
Кількість ВІЛ-інфікованих у Східній Європі та Центральній Азії за 9 років зросла на 66%. Загалом у цих регіонах налічується понад 1,5 мільйона людей, що живуть з ВІЛ.

У Естонії, Російській Федерації та Україні рівень поширення інфекції перевищує 1%. Про це нагадує Об'єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС).

Як зазначається, в Україні епідемія ВІЛ/СНІДу досягла найнебезпечніших в Європі масштабів. Експертів ООН турбує той факт, що розвиток епідемії і далі випереджає масштаби та темпи боротьби з нею, повідомляє РБК-Україна.

"З 2001 року в регіоні Східної Європи та Центральної Азії спостерігається значне зростання кількості людей, які живуть з ВІЛ, - на 66%", - заявив директор Групи регіональної підтримки ЮНЕЙДС для Європи та Центральної Азії Деніс Браун.

Він зазначив, що за той самаий період темпи поширення вірусу імунодефіциту в Азії в цілому знизилися на 5%.

Водночас експерти ЮНЕЙДС відзначають деякі зміни на краще в регіоні, зокрема, пов'язані з розширенням доступу до послуг з лікування ВІЛ, що привело до зниження смертності від СНІДу.

Експерти наголошують, що споживання ін'єкційних наркотиків є основним шляхом передачі ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії. Через це вони пропонують активізувати заходи з профілактики ВІЛ серед споживачів наркотиків та їхніх сексуальних партнерів.

Раніше міністра охорони здоров'я Василь Князевич повідомив, що в Україні на початок 2010 р. мешкає 360 тис (від 15 років і старших) ВІЛ-інфікованих.

За його словами, у 2009 р. в країні зареєстровано майже 20 тис випадків ВІЛ-інфекції, що становить 43 хворих на 100 тис населення.

При цьому Князевич наголосив, що за період з 2006-го до 2009 року фіксується зниження темпу приросту даного показника з 16,8% в 2006 р, до 5,7% в 2009 р.

"Внаслідок запровадження широкомасштабної антиретровірусної терапії у 2009 році вперше порівняно з попереднім роком зменшилась кількість випадків смерті від СНІДу з 2 тис 710 осіб до 2 тис 591 особи. Проте доступ до антиретровірусної терапії (АРТ) поки що не задовольняє потреб пацієнтів. Станом на початок року АРТ отримувало 15 тис 871 особа, з них за кошти держбюджету - 14 тис 468 осіб (91,2%) та 1 тис 403 особи (8,8%) - за кошти шостого раунду Глобального центру", - зазначив Князевич.

На початку березня Міністерство охорони здоров'я відзвітувало про виконання держпрограми з недопущення поширення ВІЛ-інфекції на території України минулого року.

З'ясувалося, що відповідні заходи в 2009 році були недофінансовані більш ніж на 300 млн грн. При цьому основні зусилля Мінохоронздоров'я направило на лікування інфікованих, хоча експерти вважають, що найбільш ефективною є інформаційно-просвітницька і профілактична робота.

За даними Мінохоронздоров'я, в Україні налічується 101,2 тис ВІЛ-інфікованих і 11,8 тис хворих на СНІД. Проте, за інформацією недержавних організацій, реальна кількість ВІЛ-інфікованих утричі вища. За цим показником наша країна перебуває на другому місці в Європі після Росії.
Категорія:Новини Україна| Перегляд:1132| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.