З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Депутати хочуть скасувати інвестиційні обмеження

Депутати хочуть скасувати інвестиційні обмеження

фото Депутати хочуть скасувати інвестиційні обмеження
Депутати намагаються полегшити залучення іноземних інвестицій до України, яке самі ж посилили в листопаді минулого року. Вони запропонували скасувати заборону на здійснення інвестицій у валюті, проведення їх через інвестиційні рахунки і обов'язкову держреєстрацію інвестицій. Ці зміни є гостро необхідними для фондового ринку, запевняють його учасники, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Члени ради Нацбанку народні депутати Юрій Полунєєв (БЮТ) і Сергій Клюєв (Партія регіонів) не залишають спроб спростити інвестування до України. Вчора, 2 березня, вони зареєстрували законопроект №6122, яким вже вдруге за останні кілька місяців намагаються переглянути норми закону №1533-VI, розробленого ними ж, який набув чинності 24 листопада 2009 року і спрямований на подолання негативних наслідків фінансової кризи.

Документ, зокрема, скоротив удвічі, до 90 днів, термін повернення експортної виручки, посилив інвестування в країну і встановив вимоги до капіталу нових банків - 75 млн грн.

Майже одразу ж депутати законопроектом №5378 запропонували спростити ці обмеження, але 18 лютого в ході голосування в другому читанні документ несподівано відхилили.

"Вранці фракція БЮТ мала намір підтримати законопроект, але під час його розгляду вони перестали голосувати. Думаю, це відбулося через лобістські втручання людей, які не розібралися в суті документу", - сказав Полунєєв.

Тому тепер депутати просять скасувати лише кілька своїх попередніх ініціатив. Зокрема, відмовитися від повної заборони на інвестиції в іноземній валюті, їх проведення виключно через інвестиційні рахунки в уповноважених українських банках, а також від обов'язкової держреєстрації інвестицій - як прямих, так і портфельних. Планується дозволити достроково виконувати зобов'язання перед кредиторами-нерезидентами і змінювати кредитні договори.

Інші ініціативи Полунєєв запропонує парламенту пізніше. "Я планую внести норми щодо реструктуризації кредитів фізосіб і збільшення капіталу банків в іншому законопроекті", - сказав він.

Учасники ринку розраховують на схвалення змін, оскільки зараз надходження портфельних інвестицій дуже ускладнено. "До ухвалення закону іноземний інвестор для здійснення прямих інвестицій міг перерахувати іноземну валюту в статутний капітал компанії безпосередньо, а компанія могла розраховуватися цією валютою за своїми зобов'язаннями або конвертувати в гривню на міжбанку. Тепер інвестор повинен завести валюту на інвестиційний рахунок в банку, перевести її в гривню, втративши на комісії і курсовій різниці, а вже потім перерахувати отримувачеві. Ця компанія, якщо у неї є договірні зобов'язання у валюті, потім знову повинна купувати валюту на міжбанку, - розповіла начальник юридичного департаменту ІК BG Capital Марина Гуменюк.- Таким чином, інвестор і компанія платять мінімум двічі. Виграють від цього лише банки".

"З відновленням світової економіки і зниженням валютних ризиків можливість скасування таких обмежень досить висока. Якщо ця ініціатива буде підтримана, її позитивно сприймуть інвестори", - вважає керівник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.

Її збереження не дозволить привернути інвесторів в країну, оскільки механізм, що діє, ускладнює виведення капіталу. "Якщо інвестор захоче здійснити портфельні інвестиції в український актив, його можливість вийти з інвестицій буде дуже обмеженою, оскільки він не зможе довести їх законність. Такі обмеження відбивають у інвесторів будь-яке бажання розвивати бізнес в Україні", - зазначає Гуменюк.

Як повідомлялося, обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в економіку України у 2009 р. становив 5 млрд 634,6 млн дол, що становить 51,6% надходжень 2008 р. З країн ЄС надійшло 4 млрд 016,8 млн дол (71,3% загального обсягу), з країн СНД - 1 млрд 064,7 млн дол (18,9%), з інших країн світу - 553,1 млн дол (9,8%). Водночас капітал нерезидентів зменшився на 941 млн дол, повідомив Державний комітет статистики України.

У цілому приріст сукупного обсягу іноземного капіталу в економіці країни, з урахуванням його переоцінки, утрат і курсової різниці, за 2009 р. дорівнював 4 млрд 410,4 млн дол, що становить 72,6% рівня попереднього року.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, вкладених в Україну, на 1 січня 2010 р. обчислювався 40 млрд 026,8 млн дол, що на 12,4% більше обсягів інвестицій на початок 2009 р. та в розрахунку на одну особу становив 872,6 дол.

Інвестиції надійшли зі 125 країн світу. До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає понад 81% загального обсягу прямих інвестицій, входять: Кіпр - 8 млрд 593,2 млн дол, Німеччина - 6 млрд 613 млн дол, Нідерланди - 4 млрд 002 млн дол, Російська Федерація - 2 млрд 674,6 млн дол, Австрія - 2 млрд 604,1 млн дол, Сполучене Королівство - 2 млрд 375,9 млн дол, Франція - 1 млрд 640,1 млн дол, Сполучені Штати Америки - 1 млрд 387,1 млн дол, Віргінські Острови, Британські - 1 млрд 371 млн дол та Швеція - 1 млрд 272,3 млн дол.
Категорія:Економіка| Перегляд:1160| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.