З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Час розірвати газові угоди з Росією прийшов - Азаров

Час розірвати газові угоди з Росією прийшов - Азаров

фото Час розірвати газові угоди з Росією прийшов - Азаров
Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що для Україна формула на газ має бути сформована на тих самих засадах, на яких "Газпром" формує її для Чехії, Словаччини, Німеччини, Польщі та будь-якої іншої європейської країни.

- Після свят російська делегація приїде до Києва на газові переговори
- Азаров: підвищення експортного мита на нафту з Росії вимушує переглянути ціни на газ в Україні

Як повідомляється на офіційному сайті Партії регіонів, про це глава українського уряду заявив у коментарі "Першому національному" телеканалу, розповідаючи про причини перегляду з РФ формули ціни на газ для України. "Аргументів декілька. Перше: країни Європейського Союзу отримують газ за ціною більш низькою, ніж Україна. Це результат застосування цих газових угод (у 2009 року - ред.), цієї формули, яка робить абсолютно абсурдною ситуацію, коли країна, що розташована від Росії далі, отримує газ дешевший, ніж Україна. Другий аргумент, який ми вже висловлювали і дивувалися, чому формула вартості газу для України залежить від вартості газойлю, який практично не використовується в енергетиці України.

Адже йдеться про європейський підхід, коли вартість газу прив'язують до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. Який ресурс може замінити газ? Наприклад, вугілля. У нас багато вугілля. Чому ж не прив'язатися до цієї формули до вугілля? І, нарешті, найголовніше - не може існувати договір, який одну сторону влаштовує, а іншу ні. Практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. Він зараз настав", - наголосив Азаров.

Говорячи про прогнозну ціну на газ для України, прем'єр зазначив: "З урахуванням харківських угод - це приблизно 200 дол за 1 тис куб метрів". "Ми виходимо з того, що ми жодних для себе переваг не шукаємо, ми жодних преференцій для себе не просимо. Ми говоримо про те, що для нас формула має бути сформована на таких самих принципах, на яких "Газпром" формує формулу для Чехії, Словаччини, Німеччини, Польщі, будь-якої європейської країни", - резюмував Азаров.

Після свят російська делегація приїде до Києва на газові переговори

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що за підсумками нещодавнього візиту Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка до Москви досягнуто "першого конструктивного результату" у переговорах про ціну на російський газ, і після травневих свят переговорний процес буде продовжено.

"Після свят слід очікувати у відповідь на візит Юрія Бойка візиту його візаві...Я переконаний, що за наявності політичної волі, а вона є у керівництва Росії, ми знайдемо компроміс", — сказав прем'єр-міністр України в ефірі телеканалу "Україна", повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Україна навела Росії вагомі аргументи для перегляду формули ціни на газ, заявив Азаров: "Ми росіянам показали, що зараз Україна отримує газ за формулою Тимошенко значно дорожче, ніж Німеччина, Польща. Це хіба нормально? Це що, вписується у наше стратегічне партнерство? Тобто аргументи, які навів наш Президент, і аргументи, які зараз ми наводимо — досить серйозні. І по правді кажучи Росія змушена буде з нами погодитися", — вважає український прем'єр.

Він також вкотре підкреслив, що екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, давши вказівку підписати газові угоди, "завдала своїми діями колосальних збитків країні".

Азаров заявив, що Україна не стане подавати до суду позов, щоб розірвати газові угоди з Росією: "У відносинах з партнерами вдаватися до судового розбору, до судових позовів, це, я б сказав, остання справа", — заявив прем'єр.

У той же час, в ефірі "Першого Національного" Азаров, говорячи про газові угоди України і Росії, заявив: "Не може існувати договір, який одну сторону влаштовує, а іншу ні. Вся практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. І ось він зараз настав".

Окрім того, голова уряду проінформував, що газойль в енергетиці України практично не застосовується, а тому в газовій формулі доречно його замінити на вугілля. "Мова йде про європейський підхід, коли вартість газу прив'язується до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. А який ресурс може замінити газ в Україні? Наприклад, вугілля. У нас багато вугілля. Так чому ж не прив'язатися в цій формулі до вугілля?", — зазначив прем'єр-міністр, нагадавши, що для України прийнятною є ціна газу приблизно у 200 дол за тисячу куб. м з урахуванням знижки, отриманої за "харківськими угодами".

Раніше Юрій Бойко стверджував, що нова газова угода з Росією буде підписана вже на початку літа. "Ми постійно над цим працюємо... Якщо одну сторону не влаштовують договірні відносини, то, безумовно, цей контракт довго працювати не буде. Ми будемо робити все, щоб його скасувати", - зазначив він.

"У нас настільки високий рівень взаємного співробітництва та широке поле економічних відносин, що ми приречені на те, щоб домовитися", - уточнив міністр.

21 квітня Микола Азаров повідомив, що Україна неухильно виконуватиме чинну угоду з Російською Федерацією про постачання природного газу і при цьому буде домагатися перегляду формули ціни на газ. При цьому він наголосив, що угода виписана таким чином, що Україна не може її розірвати в односторонньому порядку.

Згідно з формулою, ціна на російський газ для України у IV кварталі 2011 р. становитиме 347 дол/тис куб м. Представники російської газової монополії раніше неодноразово заявляли, що "Газпром" не має наміру переглядати формулу ціни на газ для України.
Категорія:Економіка| Перегляд:760| Додав:Rare_Fire |Рейтинг:0.0/0
Теги (Ключові слова): Україна, газові угоди з Росією, час, ГАЗ, Азаров, розірвати
Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.