З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Економіка » Арбузов говорить, що долар може впасти нижче 8 гривень

Арбузов говорить, що долар може впасти нижче 8 гривень

фото Арбузов говорить, що долар може впасти нижче 8 гривень
Якщо монетарна влада України найближчим часом не прийме рішення про керовану девальвацію нацвалюти, країна опиниться під загрозою фінансової кризи, а валютна ситуація може почати розвиватися за бєларуським сценарієм зразка 2011 року, вважають експерти російського рейтингового агентства "РІА Рейтинг".

 За словами фахівців, економічна ситуація в Україні, стає дедалі складнішою. ВВП третьому кварталі знизився на 1,3%, падає промисловість, сільське господарство та інші сектори економіки. Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами і послугами за підсумками дев'яти місяців - 6,5 млрд. дол Золотовалютні резерви скоротилися за 10 місяців поточного року на 4,5 млрд. дол., або на 14,4%, пише УНІАН.

"З одного боку, виникла необхідність вирішення питання девальвації національної валюти для порятунку реального сектору економіки і, відповідно, платіжного балансу, а з іншого боку, необхідно не допустити краху банківської системи", - йдеться в коментарі агенції.

Криза банківської системи України, вважають експерти, може виникнути через можливу некеровану девальвацію гривні.

"Це пов'язано з тим, що сукупні валютні зобов'язання банківського сектора помітно перевищують валютні активи. Тож у разі сильної девальвації гривні українські банки будуть фіксувати значні збитки від валютної переоцінки. Причому у найбільших системотворних банків негативна валютна позиція ще більша", - сказано в публікації.

Ще однією ілюстрацією наближення банківської системи України до кризи, вважають російські експерти, є ситуація зі ставками: з початку року ставки по депозитах для фізичних осіб вже зросли на 1,5-4%, незважаючи на те що в країні спостерігається дефляція. На 1 листопада середня ставка по депозитах у гривні на термін більше 1 року становила близько 21%. Цілий ряд великих банків пропонують ставки на рівні 27-30% у гривні і понад 10% у доларах і євро. Міжбанківські ставки також демонструють явну тенденцію до зростання.

"Все це свідчить про серйозні проблеми з ліквідністю і про високі девальваційні очікування як населення, так і банків", - зазначає "РІА Рейтинг".

На думку експертів, більш прийнятним видається сценарій м'якої девальвації гривні, однак ресурсів і часу у влади України для цього стає все менше і менше. У разі подальшого затягування вирішення валютного питання, йдеться в коментарі, ситуація може почати розвиватися за білоруським сценарієм зразка 2011 року.

У 2011 році Національний банк Бєларусі девальвував бєларуський рубль на 56% і наказав переполовиненому "зайчикові" не виходити з двопроцентного коридору. Вкладники банків на своїх рахунках в бєларуських рублях втратили понад 1 млрд доларів через девальвацію національної валюти, підрахували місцеві економісти.

Арбузов: долар може впасти нижче 8 гривень

Національна валюта може зміцнитись до рівня нижче 8 грн за долар, заявив очільник Національного банку Сергій Арбузов.

"Є можливості для подальшого зміцнення гривні. Норма про продаж частини валютної виручки може привести до зміцнення курсу гривні нижче 8 грн/дол. Якщо ми побачимо ознаки цього, Нацбанк активізує викуп іноземної валюти", - сказав він, пише "Коментарі".

Арбузов також додав, що на курс долара вже вплинув наказ банкам продавати 50% валютних надходжень по зовнішньоекономічних контрактах.

"За робочий тиждень, протягом якої діяла норма щодо обов'язкового продажу 50% експортної валютної виручки, курс долара знизився майже на 15 копійок. І є можливості для подальшого зміцнення гривні", - пояснив глава НБУ.

Крім того, Сергій Арбузов упевнений, що зараз банки набагато краще готові до кризи, ніж чотири роки тому. При цьому Арбузов висловив упевненість, що закон, що передбачає запровадження пенсійного 15%-го збору з продажу валюти, парламент ухвалить найближчим часом.

16 листопада депутат Верховної ради, голова комітету з питань фінансів, банківської справи, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік зареєстрував у парламенті законопроект № 11433, що передбачає введення збору в ПФ з продажу фізособами готівкової валюти у розмірі 15% суми угоди.

20 листопада Хомутиннік відкликав цей законопроект для доопрацювання
Категорія:Економіка| Перегляд:1206| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.