З питань реклами, співпраці, розміщення статтей та анонсів звертайтеся info@kompik.if.ua
ПУБЛІКУЙ БЕЗКОШТОВНО!!!
Оголошення
Інформацію про фірму
(безреєстрації)
Анонси подій
Власні статті та новини
Зареєструйся або пиши на info@kompik.if.ua

Зараз на сайті 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Логін:
Пароль:
Головна | Реєстрація| Вхід
Головна » Культура » Андріївські вечорниці на Коломийщині

Андріївські вечорниці на Коломийщині

фото Андріївські вечорниці на Коломийщині
З–поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим з давніх-давен був і залишається день Андрія, 13 грудня, коли, за українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави та гульбища. Подекуди такі звичаї призабули, але не на Коломийщині. Там дотепер молоді люди забавляються на Андрея.

Традиції Андріївських вечорниць в Коломийській «Арт Гражді» відтворив для  народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Наспів» Народного дому села Мишин Коломийського району. Були на святі традиційні гощення – вареники та папухи, жарти та забави, не обійшлося і без ворожінь. Традиції на Коломийщині свято шанують та підтримують.

Начальник відділу культури і туризму Коломийської РДА Людмила Федор переконана, що «такі заходи несуть виховне значення, адже звичаї треба памятати, їх треба зберігати,  а паралельно з цим заходом в районі відбувається конкурс новорічно-різдвяної тематики. Ми дбаємо про збереження звичаїв і обрядів наших прадідів».
Про розвиток Коломийської «Арт-Гражди» говорили нещодавно і в обласній державній адміністрації, де вирішили виділити фінансування для того щоб там і надалі відбувалися майстер-класи з традиційних українських промислів.

 «Ми сподіваємося що в Коломийській «Арт-Гражді» і надалі будуть постійно проводитися різноманітні майстер-класи. І завдяки цьому ми зможемо дітям передавати наші культурні традиції, прививати та популяризувати культурну спадщину», – розповів начальник відділу охорони культурної спадщини і музейної справи Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк.

У рамках заходу відбулися майстер-класи «Різдвяний павук» і «Новорічні пташки», які провели для дітей працівники музею писанкового розпису. Нове, як кажуть у народі, це добре забуте старе, тож молодь охоче робила обереги. А усіх бажаючих запрошують на майстер-класи з виготовлення традиційних різдвяних атрибутів до музею писанкового розпису
Матеріал підготувала Оксана Островська

Всі зображення до публікації Андріївські вечорниці на Коломийщині
Категорія:Культура| Перегляд:1246| Додав:Admin |Рейтинг:0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar
КОМПІК ІФ© 2008-2024 ICQ-372961945
E-mail:info[собачка]kompik.if.ua Яндекс.Метрика Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
© 2008-2024 КОМПІК ІФ-інформація,технології,мультимедіа,web. Інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю інформаційно-довідкового порталу «КОМПІК ІФ» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на інформаційно-довідковий портал як джерело інформації – обов'язкове (www.kompik.if.ua). Адміністрація порталу не несе відповідальності за пости користувачів якщо ними не було дотримано встановлених Законом вимог.